Misija Halijard 76 godina od podviga srpskog naroda: “Srpski seljaci koji su spašavali pilote istinski heroji”

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC
201

Na Galovića polju u Pranjanima danas se obeležava 76. godina od Misije Halijard, a u okviru ceremonije svečanog obeležavanja, zvanično će biti otvoren i aerodrom izgrađen u čast jedne od najvećih akcija spašavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Ceremoniji prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, osnivač Fondacije Halijard Džon Kapelo, lokalni zvaničnici…

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC

Na početku ceremonije intonirane su himna „Bože pravde“ i himna SAD, nakon čega su prisutni zvaničnici položili vence u novoizgrađenom Memorijalnom kompleksu i na taj način odali počast američkim precima koji su sa ovog mesta spašeni i srpskim precima, koji su spasili više od 500 američkih pilota 1944 godine.

Ove godine, zbog epidemije virusa korona, na Galovića polju nema građana.

Pre 76. godina, u Pranjanima, na Galovića polju, u okviru Misije Halijard, srpski narod, meštani i pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića spasili su više od 500 američkih pilota.

Na mestu, gde je 1944. godine napravljena improvizovana pista od kamenja sa koje su piloti evakuisani, izgrađena je za prethodna dva meseca travnata pista za male i sportske avione.

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC

Pranjani podsećaju da zajedno možemo postići velike stvari

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri poručio je tokom ceremonije obeležavanja 76. godišnjice Misije Halijard, u kojoj je spašeno preko 500 američkih pilota, da nas Pranjani podsećaju da zajedno možemo postići velike stvari.

Prema njegovim rečima, danas obeležavamo važnu akciju spašavanja pilota, a vest da su juče živote izgubila dva srpska pilota, podseća nas koliko je taj posao opasan.

Godfri je istakao da ima čast da bude prvi ambasador SAD koji prisustvuje ceremoniji obeležavanja u novoizgrađenom Memorijalnom kompleksu na Galovića polju.

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC

“Danas se sećamo neverovatne hrabrosti koje su građani Srbije pokazali pre 76. Godina. Da bi to izveli, srpski seljaci zajedno sa američkim vojnicima preuzeli su veliki rizik da izvedu najveću akciju spašavanja, a dugo se o tome ćutalo i malo se znalo”, kazao je Godfri.

Dodao je da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić dali sve od sebe da se o Misiji Halijard više govori i zahvalio im što je izgarđen Memorijalni kompleks, kao i pista u čast Misije Halijard.

“Ovaj projekat dostojno obelažava hrabrost ljudi, svedoči o običnim ljudima Šumadije koji su stavili svoj život na kocku, a zahvaljujući njima mnogi piloti koji su spašeni su se i vratili da se ponovo bore”, kazao je Godfri.

Kako kaže, tokom 140 godina bilateralnih odnosa Srbije i SAD, dva naroda deli istu viziju budućnosti.

Godfri podseća da smo početkom meseca bili svedoci zajedničkog rada na rešavanju jednog od najvećih zadataka, odnosno sklapanja sporazuma u Vašingtonu i navodeći da priznaju da za Srbiju to nije bilo lako, kao i da će sprovođenje biti teško, ambasador kaže da taj primer liderske hrabrosti može da bude primer svima u regionu.

“Čeka nas mnogo izazova. Da bismo ih ostvarili treba se podsetiti i kolike su žrtve podnela naša dva naroda”, kazao je Godfri.

TABOR: Srpski seljaci koji su spašavali pilote istinski heroj

Komandant specijalnih američkih operacija Dejvid TABOR kazao je danas na obeležavanju 76. godišnjice Misije Halijard da žrtvu hiljade hrabrih Srba koji su rizikovali svoje živote da zbrinu i spasu američke pilote, moramo poštovati i tako što ćemo se zajedno boriti za vrednosti za koje su se borili i oni zajedno sa američkim vojnicima.

Komandant TABOR je u Pranjanima naveo da kada razmišlja o Misiji Halijard razmišlja o hiljade odličnih muškaraca i žena, srpskih seljaka i istakao da su oni istinski heroji.

“Ti hrabri vojnici su rizikovali sve – sigurnost, svoje domove, porodice, živote i učinili mogućim da američki piloti budu spašeni i da se vrate svojim domovima i porodicama”, kazao je TABOR.

Prema njegovim rečima, to su uradili zato što su delili iste vrednosti i borili se protiv nacizma.

“Iako smo bili odvojeni i jezikom, kulturološki, geografski, delili smo ista uverenja, a to su sloboda, nezavisnost”, istakao je.

TABOR kaže da SAD poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, a da saradnja između naših vojski pomaže nam da zajedno budemo jači za borbu pravih vrednosti koje zajedno delimo.

Predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo naveo je da se kompleks u Pranjanima gde se pre 76 godina nalazila improvizovana pista napravljena od kamena mnogo promenila za samo godinu dana.

Izneo je zadovoljstvo što u novoizgrađenom Memorijalnom kompleksu danas možemo da odamo počast narodu tog kraja koji je pokazao hrabrost, kao i srpskim vojnicima, i generalu Dragoljubu Mihailoviću Draži koji su, prema njegovim rečima, štitili zemlju od fašista i suprotstavili se fašizmu.

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vuciću i Vladi Srbije, posebno pominjući ministarku Zoranu Mihajlović, na tome što su podržali sećanje na hrabar narod Srbije i američke pilote i izgradili Memorijalni kompleks i pistu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More