“Tržište rada nije u rupi bez dna”! Nemačka broji 400.000 nezaposlenih ali evo kako će se izvući krize!

Foto: PrintScreen/YouTube
172

Nemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog korona krize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB. Nemačka bi ove godine u proseku trebalo da zabeleži oko 400.000 nezaposlenih, nakon što je kriza izazvana korona virusom gurnula najveću evropsku privredu u recesiju, upozorio je Institut za istraživanja o zapošljavanju (IAB).

Ta bi se brojka sledeće godine mogla smanjiti za oko 100 hiljada, s obzirom na naznake oporavka u privredi, procenjuju u institutu, inače ogranku za istraživanja Savezne agencije za zapošljavanje (BAA), prenosi “Blic”.

“Tržište rada našlo se pod golemim pritiskom, no broj otkaza ostao je relativno ograničen, uprkos ogromnom privrednom šoku”, konstatuje u izveštaju analitičar IAB-a Enzo Weber.

“Tržište rada nije potonulo u rupu bez dna, uglavnom zahvaljujući merama stabilizacije”, pojasnio je Veber.

Vlada kancelarke Angele Merkel uvela je niz mera kako bi se privreda zaštitila od posledica pandemije. Mere uključuju program državne podrške za nadoknadu plata radnicima sa skraćenom satnicom koji poslodavcima omogućuje skraćenje radnog vremena, a radnike štiti od otkaza.

Oporavak nemačke ekonomije potvrđuje i izveštaj Ifo instituta, prema kojem su očekivanja poslovnih čelnika o inostranim narudžbinama u septembru dosegnula najviši nivo od oktobra 2018., navodi agencija dpa.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More