Srbin iz Madrida: Rajski život u Španiji se pretvorio u pakao, svega nam je preko glave!

Foto: Unsplash
47

Madridske vlasti produžile su ograničenje kretanja u glavnom gradu Španije u pokušaju da spreče širenje koronavirusa, a Srbin Ivan Stajić, koji osam godina živi u ovoj mediteranskoj zemlji, kaže za Nova.rs da im je svega preko glave “I informacija i dezinformacija i nerazumnog i neodgovornog naroda”.

Zamenik direktora gradskog instituta za javno zdravlje Antonio Sapatero rekao je da je cilj novih mera da se spreči širenje kovida u gradu koji ima najveću stopu novozaraženih u Španiji – 746,2 slučaja na 100.000 stanovnika.

“Naš glavni cilj je da usporimo virus. Građani se pozivaju da ne putuju bez preke potrebe”, rekao je on.

Na ulice samo ko mora

Od ponedeljka, stanovnici osam kvartova Madrida moći će da napuste svoj kraj samo zbog posla ili škole ili, ako brinu o nekom starom ili nepokretnom. Prodavnice i druge komercijalne firme radiće sa 50 odsto kapaciteta i zatvaraće se u 22 sata sa izuzetkom apoteka, benzinskih pumpi i medicinskih centara.

Barovi i kafane su i dalje zatvoreni kao i javni parkovi i površine. Mere će trajati najmanje dve nedelje i pogađaju nekih milion stanovnika glavnog grada Španije. Kazne za kršenje mera prilično su visoke, kreću se od 600 do 600.000 evra, ali su vlasti saopštile da policija neće naplaćivati kazne sve dok Visoki sud Madrida to ne odobri.

A šta na to kažu stanovnici Madrida?

“Svega nam je preko glave”, u najkraćim crtamaopisuje celu situaciju u Španiji, arhitekta iz Srbije Ivan Stajić, koji navodi da se ‘rajski’ život u Španiji, tokom 2020. godine sa koronom pretvorio u pakao.

“Posle šest meseci života u vanrednim uslovima, čovek se do izvesne mere navikne na takav život. Ipak, sa druge strane, svega nam je više preko glave. I previše informacija, ali i dezinformacija, i nerazumnog i neodgovornog naroda. Mere, kakve god da su, mislim da su zakasnele i nedovoljne. Ovo je sad već nepodnošljivo i ozbiljno ljudima utiče na psihu. Čini se kao da pandemija nikad neće proći”, kaže naš sagovornik.

Na naše pitanje kakav je život u senci korone budući da su Madriđani po temperamentu slični Srbima, vole da se druže, ne vole preterano disciplinu, mediteranski uživaju u životu, on sa gorčinom kaže:

“Koji život? Sedenje u kući i odlazak na posao nije život, to je puko preživljavanje” naglašava Miloš.

Trzavice između lokalne i centralne vlasti

U istom trenutku dok je Sapatero držao konferenciju za novinare oglasio se i ministar zdravlja Salvador Ilja koji je izrazio nezadovoljstvo blagim merama madridskih vlasti.

Prema njegovim rečima, Madrid je trebalo da smanji kapacitete uličnih kafea i zatvori sve kvartove gde je stopa zaražavanja veća od 500 slučajeva na 100.000 stanovnika. Prema zvaničnim podacima madridske vlade, 16 kvartova u gradu ima tu stopu zaražavanja, a oni su ograničenja kretanja uveli u osam.

Situacija sa koronom zategla je odnose Madrida i centralne vlade još od vanrednog stanja u martu. Regionalni premijer Isabel Dijaz Ajuso kritikovao je centralnu vladu što su joj tokom vanrednog stanja ograničili ovlašćenja. Od juna, kada je vanredno stnaje ukinuto i regionalne vlasti ponovo preuzele kontrolu, epidemiološka situacija u Madridu se žestoko pogoršala primoravši Ajuso da zatraži pomoć centralne vlade.

Privremeni mir je postignut ali, sudeći po izjavama proteklih dana, taj mir neće potrajati.

Nove mere nisu isključene

Madridske vlasti nisu isključile mogućnost uvođenja dodatnih mera, uključujući zatvaranje svih prodavnica u 22 sata, a ne samo u oblastima u kojima je na snazi karantin. U ostatku Madrida, radnje rade do jedan sat ujutru, barovi i restorani sa 75 odsto kapaciteta, a ulični barovi a 50 odsto. Od sredine avgusta, noćni klubovi i kafane širom Španije su zatvoreni.

Sa skokom broja novozaraženih postalo je jasno da madridske vlasti nisu pripremljene za drugi talas korone. Lekari tvrde da su jedinice intenzivne nege gotovo pune, a da je zdravstveni sistem rastegnut do maksimuma.

Sa više od 100.000 novozaraženih od avgusta, samo u Madridu, i 3215 pacijenata u bolnicama, regionalna administracija ponovo gleda u ambis udružene zdravstvene, ekonomske i društvene krize, navodi El Pais.

“Premalo i prekasno”, kažu stručnjaci, je Madrid uveo mere, a mnogi strahuju da će potpuni karantin kompletnog grada biti neizbežan i to za svega nekoliko dana.

Izvor Nova
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More