Brisel glavno žarište epidemije u Belgiji, a evo šta su odlučili nadležni

(AP Photo/Michael Probst)
64

Dnevni prosek novozaraženih virsom COVID19 u posednjih nedelju dana u Briselu je 2305 odnosno 340 inficiranih na 100 hiljada stanovnika.

U pitanju je porast od 460 dnevno inficiranih u odnosu na sredinu septembra što Brisel stavlja na prvo mesto žarišta epidemije u Belgiji.

Cela Belgija je zbog drastičnog porasta novozaraženih korona virusom prošle nedelje stvrstana u ”crvenu” zonu na EU COVID19 mapi uz upozorenja na trend ”visokog rizika” od zaraze.

Istovremeno, Veće za nacionalnu bezbednost odlučilo je da od 1.oktobra smanji postojeće restriktivne mere tako da Belgijanici više neće biti u obavezi da nose zaštitne maske svuda, a trajanje obaveznog karantina se sa 14 dana skratilo na 7 dana u slučaju negativnog testa.

Belgijske nacionalne vlasti ovakve mere obrazlažu potrebom uvođenja strategije koja će biti ”održiva na duži period”, a koja podrazumeva ”što je moguće više normalizovati postojeću situaciju” i živote građana u situaciji kada se ne vidi kraj pandemije.

Sa druge starane, vlasti Brisela uvele su strožije mere od onih koje važe na nacionalnom nivou.

U svih 19 briselskih komuna građani će napolju uvek morati da imaju zaštinu masku ”pri sebi” koju će morati da nose kada se nađu u većoj grupi odnosno na prometnim ulicama.

Radno vreme barova je skraćeno je na 23 časa, zabranjeno je okupljanje više od 10 osoba između 23:00 i 06:00, sve prodavnice hrane i pića moraju biti zatvorene do 22 časa, a zabranjena je i konzumacija hrane na garadskim pijacama.

U Belgiji je od početka pandemije COVID19 ukupno potvrđeno 112.803 slučaja infekcije novim korona virusom.

Ukupan broj smrtnih slučajeva porasto je na 9974 sa prosečno 4 smrtna slučaja dnevno.

Zbog infekcije koronavirusom i mera karantina u Briselu je prošle nedelje otkaza samit EU lidera kao i sastanka delegacija Beogrda i Prištine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More