“Molila sam ih, gubila sam svest”! Ženu na porođaju terali da nosi masku!

Foto: pixabay
52

Mlada majka iz Splita, koja ima devijaciju septuma i teški hronični bronhitis, morala je, uprkos svim zdravstvenim problemima sa disanjem, da na porođaju nosi zaštitnu masku.

Ova mlada majka požalila se na društvenim mrežama kako je u splitskom porodilištu, gde je početkom septembra rodila zdravog dečaka, bila izložena neverovatno traumatičnom iskustvu usled pandemije koronavirusa. Ona naime pati od niza zdravstvenih problema, uključujući devijaciju septuma i teški hronični bronhitis koji se graniči s astmom, ali je ipak, kako tvrdi, bila prisiljena da nosi zaštitnu masku tokom porođaja, što joj je do te mere otežavalo disanje da je u nekoliko navrata gubila svest, prenosi “Nova.rs”.

“Nisam neka plačljivica, ali iskustvo koje sam doživela u splitskom porodilištu zaista nije normalno. Sve mi žene koje dolazimo da se porodimo smo osetljive, ne samo zbog hormona, nego i zbog samog porođaja i svega novoga što nas s rođenjem bebe čeka. Volela bih da moje iskustvo promeni stvari na bolje, ali nekako sumnjam u to. Toliko puta se pisalo o iskustvima žena u porodilištima, pa i o ovom splitskom, a kao što i sami svedočimo, pomaka na bolje nema” rekla je ova mlada majka za 24sata.

“Molila sam ih da skinem masku na porođaju jer nisam mogla da dišem. Nisu mi dozvolili. Naime, ceo život sam se bavila sportom i nos mi je bio slomljen. Imam devijaciju septuma i teški hronični bronhitis, zbog kojeg sam jedno vreme koristila i pumpicu. Tražila sam potvrdu od svog lekara da mi ispiše dijagnozu, ali on mi to nije mogao dati, a smatrao je i da me neće prisiljavati da rađam pod maskom. Ipak moje poteškoće s disanjem nisu bile dovoljne da mi u porođajnoj sali dopuste da skinem masku. Više sam puta nakratko izgubila svest, imam naprosto ‘rupe’ u kojima se ničega iz ‘boksa’ ne sećam. U jednom trenu sam masku skinula, da bi mi sestra došla i rekla da će me, ako nastavim da je skidam, ostaviti samu i neće više doći ni da me pogleda. Dodala je i da ako ja ne verujem u koronu, ona veruje” ispričala je žena, dodavši kako su se lečnici naposletku, zbog problema s bebinim otkucajima srca, odlučili za hitan carski rez.

Osim problema s maskom, sestre su navodno odbijale da joj da dohranu za novorođenče, a dete je razvilo i žuticu zbog koje je neutešno plakalo. Tada se, kazuje majka, dogodila strašna situacija.

“Dečji krevetić je gurnula i bacila pokrivač preko bebe, cele bebe, i preko njene glave. Zgrozila sam se i ustala jedva, zadnjim atomima snage i pomerila taj pokrivač, nemoćna, slomljena i besna istovremeno” rekla je.

Novinari 24sata poslali su pitanja KBC-u Split, ali nisu dobili tražene informacije.

“KBC Split ne može da komentariše i odgovara na pitanja vezana za svedočanstvo jedne majke koja je svoje iskustvo podelila na Fejsbuku. Opisani događaj ćemo ispitati ako nam se pritužbom obrati porodilja. Svi pacijenti, u slučaju nezadovoljstva kvalitetom zdravstvene nege, imaju pravo da podnesu pritužbu. Naša je obaveza da istražimo pritužbene navode te u zakonski propisanom roku na njih da odgovorimo” rekla je doc. dr Slavica Dajak, zamenica direktora.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More