Tvorav rubikove kockeo otkrio koliko mu vremena treba da je složi

Foto: Pixabay
30

Tvorac čuvene rubikove kocke je Erno Rubik, 76-godišnji mađarski izumitelj. On kaže da mu je ideja da napravi ovu kocku došla sasvim spontano, zapitao se kako bi bilo spojiti više kocki na način da iako spojene, svaka od njih ostane pokretna-i eto čuvene zanimacije za generacije unazad.

Rubik kaže da kada je prvi put sastavio kocku nije imao predstavu kakav će uspeh doživeti, ali dodaje da je ipak bio optimističan povodom ovog izuma.

– Trgovci su mislili da će to biti teško prodati, ali jedna od misterija kocki je to što je toliko mnogo ljudi zainteresovano za nju. Karakter kocke je kontradiktoran, kombinacija je jednostavnosti i složenosti. Japanski slogan za to glasi: Minut za učenje, život za savladavanje. Nikad ga završite, uvek će biti novih izazova i otkrića. Dizajn je takođe bio važan, dobar primer da imate sve što vam treba i ništa više – naveo je on.

Za izumitelja je veoma značajan podatak da svaki sedmi čovek na planeti uzme ovu kocku u ruke i pokuša da je složi.

Rekord u sastavljanju Rubikove kocke drži mladi Jušenga Du, koji je to učinio za 3,47 sekundi. Erno kaže da svoju kocku ne slaže kako bi dokazao brzinu, ali da to otprilike može da uradi za minut.

– Nisam baš ponosan na to, ali sam verovatno jedan od boljih kada je reč o mojoj starosnoj grupi- rekao je izumitelj.

A šta kaže na veštačku inteligenciju i to što čak i roboti slažu kocku? Fascinira ga.

– Mi ne znamo kako naš mozak funkcioniše, neverovatan je izazov stvoriri mašinu koja će premašiti naš kapacitet – navodi Rubik.

Kaže da je harmonija ono što trebalo da bude naš cilj i napominje da to jeste dostižan cilj. Savršenstvo, sa druge strane, nije dostižno, ali naš cilj bi, kako kaže, trebalo da bude da mu se približimo što više.

Inače, Rubik je nekada bio profesor arhitekture, na pitanje da li i kuće gradi kao slagalicu, odgovara da kuća nikada ne bi trebalo da bude slagalica.

– Ne živite u kući, živite sa njom. Čovek upotpunjuje kuću sadržajem i emocijama. Arhitekte pokušavaju da je preterano regulišu. Niko ne bi trebalo da bude siguran šta ja želim da radim u mojoj kući – naveo je on.

 

Izvor Telegraf

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More