Predavanje u Beču: Uloga Srba u evropskoj kulturi

Predavanje profesora Predraga Markovića
115

U Zajednici srpskih klubova u Beču održano je predavanje ,,Uloga Srba u evropskoj kulturi“, nas kome je dr profesor Predrag Marković iz Beograda govorio o različitim sferama života Srba u Austriji kroz istoriju. Predstavljena je i njegova knjiga ,,Istorijske (ne)prilike“.

“Mnogi danas veruju da su Balkanci, pa i Srbi, kultura i Evropa, razdvojeni pojmovi. Trajan Stojanović, možda najveći istoričar sa ovih prostora, Balkan je nazvao “prvom i poslednjom Evropom”. A kad se danas pomene Balkan, pomisli se na poslednju Evropu, u vrednosnom smislu, kao na neke siromašne rođake, koji žive u zadnjem dvorištu, a koji se ne pokazuju gostima. Istorija govori nešto drugo”, započeo je svoje predsavanje profesor Predrag Marković.

Svetlana Matić otvara predavanje

I naglasio da su imena Srba uvek bila dio evropske i svetske istorije. Veliki umovi i značajni naučnici bili su ambasadori kulture i predstavljali su Srbe van matične zemlje, posebno u Austriji. Njihov značaj je nemerljiv, a svest o tome mora biti veća.

Posetioci na predavanja Predraga Markovića u Beču

“Od naših predaka do 21.veka mi više donosimo evropskoj kulturi, nego što je naša veličina i dan danas još uvek dajemo evropskoj kulturi. Srpska kultura je policentrična kultura i treba da ima više cenatra, Beograd, Novi Sad, Niš, Banjaluku, ali bi po broju Srba Beč morao da bude jedan od velikih centara srpske kulture”, rekao je Predrag Marković, inače, istoričar i direktor Instituta za savremenu istoriju Beograd.
Podsetio je pažljive slušaoce u renoviranom prostoru Zajednice srspkih klubova u Beču da je srpski i balkansi prostor, pre antičke Grčke, u vreme Vinče i lepenskog vira, bila centar Evrope.

“Neponovljiva je srpske srednjovekovna kultura. Srbi 1835. godine Evropi dali prvi slobodarski Ustav. Srbi su 1941. godine podigli ustanak i postali borci antifašističkog pokreta na Starom kontinentu”, govorio je istorijske činjenice iz prošlosti dr Marković, ali je pomenuo i savremene događaje o BITEF-a, preko FEST-a do Egzita.

Zbog nedavno uvedenih mera i ograničenog broja prisutnih na manifestacijama u Austriji, predavanje je održano uz odabrane zvanice. Pored ambasadora Republike Srbije u Austriji Nebojše Rodića, predavanju su prisustvovali Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji, brigadir Duško Matić, vojni ataše BiX u Austriji, predstavnici različitih udruženja, srpskih intelektualaca, studenata i drugih.
Prisutne goste pozdravio je Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču i domaćin manifestacije, a zatim je reč uzela Svetlana Matić, predsednica udruženja „Vilhelmina Mina Karadžić”.
Predavanje je zamišljeno i kao svojevrsna tribina jer su posle zanimljivog izlaganja prof. Dr Predraga Markovića na nemačkom jeziku, u diskusiji učestvovali i bečki političari srpskog porekla: Hans Arsenović, Silvia Janković, Zoran Ilić, Nikola Poljak i Stana Ćuskić, kao i predsednik bečke opštine Favoriten, Franc Markus.

U jako prijatenoj atmosferi predavanje gosta iz Beograda prtvorilo s eu tribinu o ulozi Srba u evropskoj kulturi, a pod tim se podrazumevalo i o ulozi Srba u smaoj Austriji.

Predrag Marković prima zahvalnicu

Veliku ulogu u predstavljanju srpske kulture Austrijancima nekada je imala Bečka sugrađanka Vilhelmina Mina Кaradžić, ćerka Vuka Кaradžića, koja je gradila mostove kulture između dva naroda. Danas tu ideju sprovodi istoimeno udruženje iz Beča.

,,Moja ideja jeste da u okviru Zajednice srpskih klubova, a i samoj udruženja organizujemo različite tribine na temu očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma, jer je ono jedinstveno, pogotovo danas kad smo svi ovde izloženi asimilaciji i kada naša deca imaju, u stvari, problem identiteta”, kazala je Svetlana Matić, osnivač Austrijsko-srpsko kultrunog društva ,,Vilhelmina Mina Кaradžić“.

Rečeno je i da veliki doprinos Austriji daju i Srbi, uključeni u politički život. Кroz djelovanje na različitim nivoima vlasti istrajavaju u promociji srpske baštine. Naveden je primer, Silvije Janković u trci je za predsednicu opštine 5.bečkog okruga na predstojećim izborima 11.oktobra.

“Tu sam našla moju atmosferu, gde mogu da se iskažem. Imam svoje ideje i projekte. Hoćemo da gradimo jednu novu školu u 5.okrugu”, rekla je Silvija Janković iz Socijalističke partije Austrije.

Profesor Svetlana Matić, koja je vodila ovo predavanje profesoru Predragu Markoviću uručila je Zahvalnicu za afirmaciju Republike Srbije u svetu i Zahvalnicu Sari Ivković Marković, načelnici Odeljenja kulturnih programa u Biblioteki grada Beograda za učuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Kako nam je rečno u Zajednici ovo je prvo predavanje u seriji razgovora sa uglednim gostima iz Srbije i Republike Srpske, koji će se u ovom prostoru održavati tokom narednih meseci.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More