U koje zemlje regiona i pod kojim uslovima mogu da putuju građani Srbije

FOTO: Printscreen/RTS
117

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u Srbiji, pojedine države regiona ublažavaju uslove ulaska u zemlju za naše državljane, piše RTS.RS. Od danas za ulazak u Sloveniju našim državljani nije potreban negativan pi-si-ar test.

Slovenija
Državljani Srbije u Sloveniju mogu da uđu bez posebnih uslova.

Srbija se od danas nalazi na zelenoj epidemiološkoj listi, što znači da našim državljanima nije potreban negativan pi-si-ar test pri ulasku u Sloveniju.

Crna Gora
Za ulazak u Crnu Goru državljanima Srbije je potreban negativan pi-si-ar test, pozitivan serološki test na antitela klase IgG ili negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM (ELISA test).

Test ne sme biti stariji od 72 sata i mora biti obavljen u registrovanoj laboratoriji.

Bosna i Hercegovina
Bez posebnih uslova državljani Srbije mogu da uđu i u Bosnu i Hercegovinu. Nije potrebno pi-si-ar testiranje, a ista pravila važe i za državljane Hrvatske i Crne Gore.

Drugim stranim državljanima je za ulazak u BiH potreban negativan pi-si-ar test.

Hrvatska
Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i isti bude negativan.

Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (poseduju nekretnine u Hrvatskoj) ili drugih ličnih neodložih razloga, mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog testa, ne starijeg od 48 sati.

Bugarska
Za ulazak u Bugarsku, državljanima Srbije potreban je negativan pi-si-ar test, a ista pravila se odnose i na državljane zemalja Evropske unije i Šengenskog sporazuma.

Mađarska
Državljanima Srbije je od 1. septembra zabranjen ulaz u Mađarsku, ukoliko je u pitanju turistička poseta.

Ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, na mađarskom ili engleskom jeziku. Uz molbu se prilažu dokazi o razlozima putovanja.

Osobama kojima se odobri ulazak biće određen karantin u trajanju od 14 dana, a koji se može završiti uz dva negativna pi-si-ar testa o ličnom trošku.

Severna Makedonija
Za ulazak u Severnu Makedoniju državljanima Srbije je potreban negativan pi-si-ar test.

Prilikom ulaska, putnici popunjavaju izjavu sa ličnim podacima, podacima o mestu i trajanju boravka u Severnoj Makedoniji.

Test nije potreban deci mlađoj od deset godina.

Albanija
Državljani Srbije u Albaniju mogu da uđu bez posebnih uslova. Za ulazak u Albaniju nije potrebno pi-si-ar testiranje.

Ista pravila važe i za druge strane državljane.

Grčka
Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi i osobe koje dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More