Svinjskim glavama na policiju! Katalonci brane predsednika (VIDEO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Felipe Dana
23

Nakon odluke španskog Vrhovnog suda da prihvati suspenziju regionalnog predsednika Kima Tore, stotine demonstranata izašlo je na ulice Barselone, a neki su teško naoružano policiju gađali svinjskim glavama.

Demonstranti su izašli na ulice nakon što je Vrhovni sud Španije zabranio katalonskom predsedniku Kimu Tori ulazak u kabinet i obavljanje predsedničkih dužnosti.

Protest je organizovao Odbor za odbranu Republike, a demonstranti su ispunili ulice katalonske prestonice kako bi izrazili svoje neslaganje sa odlukom, kao i sve veću ljutnju zbog toga kako se Madrid nosi sa pandemijom korona virusa.

Policajci su ispred javnog tužilaštva postavili barijere, nakon čega su demonstranti počeli da bacaju svinjske glave ka njima, prenoi RT.


Lokalni mediji javljaju da je najmanje pet osoba uhapšeno tokom protesta.

Demonstranti su zapalili kante za smeće i na silu otvorili vrata parka Citadela, koji je bio zatvoren od 16 sati u ponedeljak.

Svinjske glave ostavljene su i ispred Ministarstva pravde.

Organizatori koji se zalažu za nezavisnost Katalonije pozvali su na proteste širom regiona kao odgovor na odluku suda, dok su uzvikivali “Nezavisnost” i “Ulice će uvek biti naše”.

Da podsetimo, Vrhovni sud Španije zabranio je katalonskom predsedniku Kimu Tori ulazak u kabinet i obavljanje predsedničkih dužnosti jer je uoči izbora 2019. godine na zgradu državne institucije nalepio plakat kojim poziva da se oslobode separatistički lideri.

Sudsko veće je u ponedeljak jednoglasno odlučilo da potvrdi prvostepenu presudu kojom se predsedniku Kimu Tori zabranjuje obavljanje zvanične funkcije u periodu od godinu i po dana i određuje novčana kazna u iznosu od 30.000 evra, preneo je AP.

Torin zamenik će, u skladu sa zakonom, obavljati predsedničke dužnosti do narednih izbora, a odluka vrhovnog suda donosi i period neizvesnosti u Kataloniji, ocenjuje AP.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More