Štrajk radnika paralisao Nemačku! Berlin, Hamburg, Minhen i Hanover najviše pogođeni!

Foto: PixaBay
107

Štrajk radnika javnog prevoza paralisao je danas javni život u mnogim nemačkim gradovima.

Najviše su pogođeni veći gradovi kao što su Berlin, Hamburg, Minhen i Hanover, gde su se zaposleni u javnim preduzećima gradskog prevoza odazvali pozivu sindikata radnika u javnim službama Verdi i na 24 sata obustavili rad.

Prevoz je delimično funkcionisao samo tamo gde postoji mreža gradskih i prigradskih železnica koje ne saobraćaju u okviru javnih gradskih poduzeća nego Nemačkih železnica.

U saveznoj pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija danas nije bilo nastave jer u toj retko naseljenoj saveznoj pokrajini učenici uglavnom koriste javni prevoz za odlazak u često vrlo udaljene škole, prenosi Hina.

Sindikat radnika u javnim službama je prošle nedelje pokrenuo seriju štrajkova upozorenja kako bi izvršio pritisak na poslodavce, u ovom slučaju gradove i opštine, da pristanu na zahteve za povećanje plata.

Prošle nedelje su štrajkovali radnici u bolnicama i dečjim vrtićima. Verdi za 2,3 miliona zaposlenih u javnim službama traži povećanje plata od 4,8 odsto ili najmanje 150 evra mesečno.

Poslodavac je zahteve sindikata odbacio kao “neprimerene” zbog loše finansijske situacije zbog korona krize.

Krajem oktobra predstoji poslednji, treći, krug pregovora izmedju sindikata i poslodavaca u javnim službama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More