Srbija ekonomski otpornija od jedne NEMAČKE?! Ovo je objašnjenje stručnjaka!

Foto: PixaBay
320

Svetska banka i Međunarodni monetarni fond još su u aprilu izneli procene da će Srbija korona-krizu, ekonomski, proći verovatno najbolje u regionu, a i bolje od mnogih razvijenih evropskih zemalja. I dok se i dalje sabiraju negativni rezultati privreda u okruženju, prema izjavama zvaničnika, za Srbiju postoje naznake da ove godine uopšte neće imati pad BDP.

“Ima naznaka da ove godine uopšte nećemo imati pad, što bi bio ogroman uspeh”, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prenosi “Blic”.

Tako bi se za srpsku ekonomiju slobodno moglo reći da je otpornija od jedne nemačke, francuske ili švajcarske privrede, a odgovor se krije u četiri razloga.

Prema mišljenju ekonomskih analitičara, ukoliko Srbija ne bi imala pad BDP, to bi samo potvrdilo projekcije, date na proleće, dolaskom prvih podataka nakon privrednog sunovrata u aprilu.

Ekonomista Ivan Nikolić objašnjava da je još tada postavljena procena da bi privredna aktivnost u ovoj godini mogla da bude bliska prošlogodišnjoj. Kako je naveo, za takve dobre prognoze, postojalo je nekoliko značajnih argumenata i faktora.

“Uzdali smo se u poljoprivredu i ispostavilo se da samo bili u pravu. Poljoprivreda je ove godine donela mnogo veće prinose i rezultate nego prošle godine, i to je bilo iznenađenje. Takođe su bolji i rezultati u industriji, gde je zabeležen značajan oporavak i slobodno mogu reći da smo među retkim zemljama koje beleže međugodišnji industrijski rast. I za kraj, imamo sasvim dobar rezultat u prometu trgovine na malo, ali i u građevinarstu gde se radi na brojnim projektima”, objašnjava Nikolić.

Kako je kazao, ako bi se održali i realizovali svi infrastrukturni projekti, onda bi zacrtani cilj za BDP s proleća, bio veoma ostvariv.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pšenica i kukuruz beleže rekorde u 2020. godini. Kako je izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, pšenica je samo u odnosu na prošlu godinu dostigla za gotovo 18 odsto veći prinos, dok je rod kukuruza za neverovatnih 30 odsto veći u odnosu na desetogodišnji prosek.

To će, prema njegovoj oceni, ozbiljno uticati i na ukupni BDP, gde će se vrednost poljoprivrede povećati i do pet odsto, odnosno 0,5 odsto u ukupnom iznosu učešća agrara u srpskom BDP.

Prema podacima RZS, industrijska proizvodnja u Srbiji u junu je bila veća za 2,6 procenata u odnosu na jun 2019. godine.

“Tekući rast industrijske proizvodnje ukupno za jun 2020, u odnosu na maj 2020. godine iznosi 9,5 procenata, a desezonirani rast za industriju ukupno iznosi 6,9 procenata”, naveo je RZS u julu.

Direktor RZS Miladin Kovačević kazao je da je da je za isti period neočekivano pozitivne rezultate pokazalo i građevinarstvo.

“Kod građevinarstva je bila pretpostavka da će u drugom kvartalu biti na -11 odsto, a u stvari bićemo na nekih -0,8 odsto. Promet u trgovini koji je najveći indikator – najveći deo onoga što zovemo usluge, je u junu ove godine u odnosu na jun 2019. godine imao rast od 11,5 odsto, a celom drugom kvartalu je na nekih – 0,7 odsto”, rekao je Kovačević.

U okruženju sumorno

Prosečan pad ekonomija u zemljama Evropske unije, u drugom kvartalu ove godine iznosio je 14 odsto. Nemcima se, recimo, predviđa na godišnjem nivou pad od sedam odsto, Španiji osam, a Italiji čak 9,1 odsto.

Posmatrajući region, Crna Gora se recimo, suočila sa istorijskim padom bruto domaćeg proizvoda od 20,2 odsto, što je treći najdublji pad neke ekonomije u Evropi u drugom kvartalu. Procena sad već odlazeće vlade Duška Markovića bila je da će BDP u ovoj godini pasti za 6,8 odsto, a sada je izvesno da će pad biti daleko veći.

Ministar finansija Hrvatske, Zdravko Marić izneo je predviđanje da bi ta zemlja, nivo BDP iz 2019. mogla da dosegne početkom 2023. Dodao je da će većina delova BDP-a neutralizovati pad do kraja 2022., a jedino izvoz usluga neće biti kompenzovan u potpunosti.

“Što se tiče naših prognoza za ovu godinu, originalna procena pada za 9,4 biće nešto malo bolja. Procena je pad BDP od osam odsto, a poboljšanja su vidljiva u pojedinim kategorijama”, rekao je Marić.

Problem Hrvatske nesumnjivo je to što se privreda najviše oslanja na jedan sektor odnosno turizam.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More