Elegancija koja ne bledi već sto godina! U Parizu prva retrospektivna izložba posvećena Koko Šanel (FOTO)

foto: Youtube Printscreen
30

U Muzeju mode u Parizu u četvrtak će biti otvorena prva retrospektiva posvećena kreatorki Koko Šanel čiji su principi elegancije vodiči za žene već 100 godina.

Izložba pod nazivom “Gabriel Šanel – Manifest mode” odaje priznanje uticajnoj kreatorki 20. veka koja je između ostalog osmislila malu crnu haljinu i čiji je parfem Šanel 5 (Chanel 5) ostao jedan od najprodavanijih parfema u svetu.

“Ponovo otkrivamo Šanel i pravo je iznenađenje koliko nismo dubinski poznavali njene kreacije i principe koje je koristila u svom radu”, rekla je Frans presu Miren Arzaliz (Arzalluz), direktorka palate Galijera gde se nalazi Muzej mode u Parizu.

Ona je rekla da je donela “radikalnu” odluku da izložba bude isključivo posvećena radu Koko Šanel, kontroverznoj kreatorki o kojoj je objavljeno skoro 100 biografskih knjiga koje govore o tajnama njenog uspeha, muškarcima njenog života, među kojima je jedan nacistički ljubavnik, i o njenoj navodnoj saradnji sa nacistima.

Direktorka palate je rekla da je stil Šanel toliko vanvremenski i prisutan u sadašnjosti. Izložba stavlja akcenat na čistotu linije, sofisticiranu jednostavnost i skladnu estetiku izmedju odeće, nakita i parfema slavne Koko Šanel.

Njen parfem Šanel 5 nastao je 1921. godine i ostao je do danas jedan od najprodavanijih parfema koji nema tačno odredjenu mirisnu notu za razliku od tadašnjih parfema.

“Želim da to bude veštački parfem, kao haljina, odnosno parfem koji je proizveden u fabrici”, rekla je Koko Šanel jednom prilikom.

Šanel 5 sadrži mirise jasmina, ruže i ilang-ilanga u kombinaciji sa začinskim notama i sintetičkim materijama. Prezentacija tog parfema bila je takodje inovacija – četvrtasta boca u beloj kutiji sa crnim ivicama, što je kontrast sa tadašnjim ukrasnim bocama i apstraktnim nazivima parfema.

Koko Šanel, čije je pravo ime bilo Gabrijel Boner (1883-1971) predstavljala je suprotnost modi svog vremena jer je smislila udobniju odeću koju je sama nosila. Bila je inspirisana muškom odećom.

“Udobnost, prirodnost i sloboda pokreta nisu pre Koko Šanel postajali u visokoj modi”, rekla je Miren Arzaliz.

 

 

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More