Na sastanke išla sa bebom! Hapšenjem moćne srpske državljanke razbijen međunarodni lanac šverca marihuane

Foto: GUARDIA CIVIL / MUP RS
33

Zločinačka organizacija predvođena Srpkinjom starom 37, čija je glavna “delatnost” bila uzgoj i proizvodnja marihuane za međunarodnu distribuciju, najmoćnija je banda u Kataloniji razbijena ove godine.

Hapšenjem srpske državljanke i još 31 osobe razbijen je međunarodni lanac šverca marihuane i otkriveni su neverovatni detalji iz života Srpkinje.

Banda predvođena Srpkinjom čiji identitet još nije saopšten, delovala je na teritoriji Barselone i Taragone uzgajajući marihuanu na 12 plantaža u koje je policija upala i demontirala ih. U pitanju su vrlo složeni sistemi brzog uzgoja stabljiki kanabisa sakriveni na zabačenim lokacijama, u brvnarama i drugim objektima koje su iznajmili Srpkinja i njen partner.

Želeći da umiri bebu, jedan od stražara otišao je u apoteku i kupio adaptirano mleko. Čim je uzelo jedan gutljaj, dete se smirilo, piše ovaj portal.

Plantaže otkrivene zbog požara

Katalonska najmoćnija banda za uzgoj marihuane verovatno bi poslovala još neko vreme da u julu nije došlo do požara u kući u mestu Olivela u Barseloni. Vatrenu stihiju su izazvale loše postavljene instalacije, odnosno veliki protok električne energije koje su crpile ventilacione mašine, svetla i druga oprema namenjene uzgoju kanabisa. To je nadležnima zapalo za oko i oni su pokrenuli istragu…

Istraga španske policije u kojoj je “pala” balkanska banda od 30 članova predvođena Srpkinjom (37) počela je pre dva meseca, u julu, praktično slučajno.

Povod da se istraga pokrene bio je požar u u kući u mestu Olivela u Barseloni. Uzrok požara su bile nelegalne električne instalacije koje su, kako je otkriveno, snabdevale plantažu marihuane. Tada je klupko počelo da se razmotava.

Policija je ubrzo utvrdila da je tu kuću, kao i druge na periferiji Barselone, iznajmila je porodilja iz Srbije sa svojim partnerom. U iznajmljenim kućama, ispostaviće se, Srpkinja je napravila čitavu mrežu laboratorija (ili plantaža) u kojima je uzgajala marihuanu.

U policijskoj akciji koja se odigrala pre nedelju dana zaplenjeno 12.600 biljaka, 190 kilograma obrađenih pupoljaka i 50.000 evra u gotovini. Ni u jednoj akciji nije pronađeno vatreno oružje, saopštila je španska policija.

– Poslove čuvanja plantaža obavljali su državljani Srbije koje je uhapšena angažovala – plaćala im je put u Španiju i za poslove im davala fiksnu “platu”. Povremeno je dovodila nove radnike, a stare slala nazad za Srbiju kako ne bi izazivala sumnje – pišu španski mediji. Pored Srba, na plantažama su, na različitim poslovima, bili zaposleni Hrvati, Britanci i lokalci.

Kod uhapšenih pripadnika kriminalne grupe otkriveni su i pasoši zemalja EU za koje se sumnja da su falsifikovani.

– Istražujemo zašto su imali lažne hrvatske i slovenačke pasoše. Moguće je da su im oni olakšavali kretanje u Španiji i Evropskoj uniji, budući da Srbija nije članica EU, ali je i moguće da su tim dokumentima naprosto skrivali pravi identitet jer je postojala poternica za njima – objašnjavaju u policiji.

Takođe, navodi se da je srpska policija sarađivala tokom istrage, pogotovu zato što se za pojedinim osumnjičenim traga zbog različitih dela i postupaka koji se protiv njih vode zbog u Srbiji.

 

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More