“Neviđenom brzinom povećavamo proizvodnju vakcina”! Bil Gejts potpisao sporazume sa farmaceutskim kompanijama!

Foto: PrintScreen/YouTube
136

Fondacija Bila i Melinde Gejts potpisala je sporazum sa 16 farmaceutskih kompanija kako bi sarađivali na proizvodnji vakcine protiv korona virusa, ubrzali je i obezbedili da se što pre krene sa distribucijom odobrene vakcine po celom svetu.

“Farmaceutske kompanije složile su se da prošire kapacitete za proizvodnju lekova. Na primer, lek “remdesivir” je napravila kompanija Gilead, ali će se dodatne količine sada proizvoditi u fabrikama kompanije Fajzer. Nijedna kompanija nikada nije dozvolila da svoje fabrike konkurent koristi na ovaj način, a sada vidimo sličnu saradnju i kada je reč o vakcinama”, rekao je Bil Gejts, prenosi “Blic”.

“Između ostalog, kompanije su se složile da sarađuju na proizvodnji vakcina i da povećaju proizvodnju neviđenom brzinom, osiguravajući da se odobrene vakcine distribuišu što je ranije moguće”, rekao je on.

Prema Gejtsovim rečima, trenutno je većina svetske zalihe vakcina protiv KOVID-19 predviđena za slanje u bogate zemlje.

“Ove države sklapaju ugovore sa farmaceutskim kompanijama, osiguravajući pravo da kupe milijarde doza čim se proizvedu. Ali šta je sa zemljama sveta sa niskim i nižim srednjim prihodima, zemljama od Južnog Sudana preko Nikaragve do Mjanmara? U tim zemljama živi gotovo polovina svih ljudskih bića i nemaju kupovnu moć da sklapaju velike poslove sa farmaceutskim kompanijama. Kako sada stvari stoje, ove zemlje će moći da pokriju najviše 14 procenata svog stanovništva”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, najbolji način da se ovaj jaz u vakcinama zatvori, nije da se samo kritikuju bogate zemlje.

“One rade nešto sasvim razumljivo – pokušavajući da zaštite svoj narod. Umesto toga, moramo znatno povećati svetske kapacitete za proizvodnju vakcina. Na ovaj način možemo pokriti svakoga bez obzira gde živi”, kaže Gejts.

Međutim, da bi vakcina stigla na svaku stranu sveta, neophodne su finansije.

“Pored proizvodnih kapaciteta za njihovo pravljenje, potrebna su nam i sredstva za plaćanje milijardi doza vakcina za siromašnije nacije. Ovde ACT akcelerator može pomoći. To je inicijativa koju podržavaju organizacije poput Gavija i Globalnog fonda. Nije mnogo ljudi čulo za njih, ali proveli su dve decenije postajući stručnjaci za zadatak finansiranja vakcina, lekova i dijagnostike. Farmaceutske kompanije su olakšale finansiranje, smanjile značaj profita od bilo koje vakcine za KOVID-19 i pristale da ih učine što povoljnijim. Ali potrebno je i javno finansiranje”, rekao je on.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More