Ženeva uvodi najveći MINIMALAC na svetu! Srbija ima najmanji, a evo koliko će iznositi u ovom gradu!

Foto: PixaBay
48

Ženeva će uvesti minimalnu zaradu od 4.086 švajcarskih franaka (oko 3.786 evra) mesečno, za koju se navodi da je najviša na svetu.

Oko 500.000 birača tog kantona odobrilo je minimalac koji su predložili lokalni sindikati i levičarske stranke, nakon što su ga dva puta odbacivali 2011. i 2014. godine, prenosi “Telegraf”.

Minimalna isplata po radnom satu je 23 švajcarska franka, dvostruko više nego u susednoj Francuskoj, sa zagarantovanom minimalnom mesečnom platom od 4.086 švajcarskih franaka na osnovu radne nedelje od 41 sata, ili 49.000 švajcarskih franaka godišnje, u jednom od najskupljih gradova na svetu za život.

Televizija Frans 3 izvestila je da je ta mera usledila nakon što je švajcarski grad, čija ekonomija zavisi od turističkih i poslovnih posetilaca, posebno pogođena epidemijom kovid-19, dok su redovi ispred “banaka hrane” sve duži.

Mišel Šara, predsednik orgnizacije “Groupement Transfrontalier Europeen”, opisao je rezultat glasanja kao znak solidarnosti sa siromašnima u gradu.

“Kovid-19 je pokazao da određeni deo švajcarske populacije ne može da živi u Ženevi. Oko 4.000 franaka je minimum da ne padnete ispod granice siromaštva i ne nađete se u veoma teškoj situaciji”, rekao je Šara.

Dodao je da će od te mere imati koristi 30.000 slabo plaćenih radnika, od kojih su dve trećine žene.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More