“Albance boli srpska duša zarobljena u njihovom telu”, pravoslavne crkve i dalje na udaru VIDEO

Foto: Naši u svetu
92

Poslednjih nekoliko meseci, na Kosovu i Metohiji, prisvajanjem srpske kulturne baštine i pisanjem neke nove istorije, bave se i albanski političari, i istoričari i novinari.

 

Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

“Negiranje postojanja srpske kulture na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara, ali i celokupne javnosti poslednjih meseci sve je glasnije. Cilj nije samo da osvojite jednu teritoriju i da njome ovladate, pokorite jedno stanovništvo i najveći deo oterate i eliminišete, već da nakon toga poništite materijalne i istorijske tragove postojanja tog naroda na određenoj teritoriji”, objašnjava istoričar Dejan Ristić, prenosi “B922.

“Ovoj tvorevini na Kosovu nedostaje sadržaja. Nedostaje joj kulturni, duhovni i nacionalni sadržaj, to jest državni. Tražeči tu svoj sadržaj Kosovo se okrenulo svojim komšijama Srbima jer shvata da Srbi imaju i kulturni i duhovni i državni sadržaj u svojim svetinjama i to je tako od trenutka od kada je ova država konstituisana na Kosovu.Osnovni problem Albanaca je to što su izgubili sadržaj i što je, kako kaže jedan stranac, srpska duša zarobljena u njihovom telu, kaže književnik i novinar Živojin Rakočević.

Kompletan prostor, a u njemu kompletne kulturne i državne tačke na Kosovu i Metohiji su, dodaje on, konstitutivni element našeg kulturnog, duhovnog i državnog trajanja.

“To je suština kojom mi prepoznajemo sebe u istoriji. Dečani su srpski Notrdam, Bogorodica Ljeviška je srpska Sikstinska kapela, Patrijaršija je Sen Deni. Mi nemamo drugo i važnije objašnjenje sebe od toga šta imamo na Kosovu”.

Objekti srpske pravoslavne crkve prvi su na udaru. Posle paljenja preko 150 crkava i manastira i uništenja neprocenjivog blaga, ne samo srpske već i evropske istorije, sada albanski istoričari tvrde da one i nisu srpske.

Prekrajanje istorije i negiranje svega što je srpsko na Kosovu i Metohiji razlog je za zabrinutost, ali i za znatno oštriju reakciju kako struke tako i politike. Zarad ostanka i opstanka, ali i povratka prognanih Srba sa ovih prostora.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More