“Srbi su izuzetno velikodušni”! Profesor iz Teksasa posetio Beograd tokom korone i malo je reći da je oduševljen!

Foto: PrintScreen/YouTube
64

Šumanu Basuroju, profesoru na Univerzitetu u San Antoniju, u Teksasu, pandemija koronavirusa, na neki način pomogla je da deo leta provede u našem glavnom gradu.

U vremenu izuzetno pooštrenih uslova putovanja, iznenađenje je u svom gradu sresti čoveka sa dalekih meridijana. Život, međutim, ima svoj scenario, pa ljudi i u vremenu restrikcija, pronađu načina da promene svoje mesto boravka i nađu sebi, bar privremeno, sebi kutak pod suncem, piše “RTS”.

Tako smo i mi, u avgustu ove godine, na beogradskom Kalemegdanu, upoznali profesora Šumana Basuroja, šefa Katedre za marketing sa Univerziteta San Antonio u Teksasu, i predavača na mnogim svetskim univerzitetima.

Na pitanje kako se našao u Beogradu, u doba korone, profesor kaže:

“Pandemija je zatvorila univerzitete, biznise i druge ustanove. S obzirom na to da predajem na univerzitetu, a on je zatvoren sredinom marta, ostao sam zarobljen u svom stanu u San Antoniju. Napolju je bivalo sve toplije, bio sam usamljen i bilo mi je dosadno. Posle višemesečne izolacije, kao i svuda u svetu, kada su restorani i trgovine bili zatvoreni, pomislio sam kako ne bi bilo loše otputovati negde. Nije bilo baš jednostavno, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja nije imala ograničenja za ulazak američkih građana, pa sam rešio da pokušam. Ostatak Evrope je za nas bio zatvoren, avio je u dolasku bio prazan. Ovde imam i dosta prijatelja, i mislim da sam dolaskom izbegao kovid.”

Profesor Basuroj, inače Indijac, rođen u višemilionskoj Kalkuti, Srbe je upoznao još u San Antoniju i dugo je već u kontaktu sa srpskom zajednicom u tom gradu.

“Srbi su veoma prijateljski nastrojeni, izuzetno su velikodušni. U San Antoniju imam jednog jako dobrog prijatelja, Radovana, koji je odrastao u Srbiji, a poreklom iz Crne Gore i zbog toga je izrazito visok, a bivši je košarkaš. Sjajan je i vrlo duhovit. Malo je stariji od mene, ali je izuzetan prijatelj, a i odlično kuva. Mnogo puta sam bio njegov gost”, kaže profesor Basuroj.

U Beogradu je boravio više puta, i poslovno i privatno, a prvi put 2013. godine. Mnogo mu se dopada i naša kuhinja, naročito roštilj i srpska salata. Pravi poređenje sa hranom u rodnoj Indiji i kaže da je indijska mnogo začinjenija nego naša.

Šuman Basuroj kaže da jako voli Beograd, a naročito njegov geografski položaj, koji omogućava da ste samo sat, dva od bilo koje važnije evropske destinacije.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More