I mi konja za trku imamo! Da li znate da postoje čak 28 srbizama u engleskim rečnicima?

Foto: Pixabay
252

U svakodnevnom govoru čujemo toliko anglicizma, reči koje su Srbi “pozajmili” iz engleskog jezika i kao takve se koriste kod nas. Evaluacija, hospitalizacija, okej, organizacija, komunikacija, implementacija… samo su od nekih.

Ipak, da nije sve tako izgubljeno ni za srpski jezik pokazuje i 28 srbizama, koji ponosno stoje u engleskim rečnicima, a za koje Britansko kraljevstvo nema svoju reč.

“Šta mislite kako Englezi nazivaju jedno naše povrće, najaktuelnije upravo sad, kad se od njega prave ajvar i druge zimske đakonije? Pa, isto: paprika. I tako je i pišu, doslovce, paprika. Pored paprike ili pre nje, Englezi su prihvatili i našu reč vampir, samo što je pišu nešto izmenjeno, vampire”, rekao je za RINU, Gvozden Otašević, novinar.

Tako se i mi, bar malo, odužujemo Englezima za bezbroj pozajmljenica koje u našem svakodnevnom govoru koristimo umesto umiljatih i izvornih srpskih reči.

Izvor B92

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More