Istraživanje u vezi korone pokazalo od čega građani u Austriji najviše strahuju

(AP Photo/Ronald Zak)
333

Istraživanje javnog mnjenja instituta “Integral” pokazuje da Austrijanci više strahuju od mera protiv korona virusa nego od zaraze, a najviše se plaše ekonomskih problema.

Prema studiji, 61 odsto Austrijanaca još ne poznaje nekoga ko je pozitivno testiran na korona virus, ali zato je 13 odsto izgubilo, barem privremeno, posao zbog zatvaranja zemlje.

Posebno teško su pri tom pogođeni mladi, od kojih je jedna četvrtina rekla da je ostala privremeno bez posla.

Upitani za strahove i brige, na prvom mestu odgovora se nalazi strah od ekonomskih problema, što je oko tri četvrtine navelo kao svoju najveću brigu.

Od oboljevanja strepi “svega” 43 odsto, a polovina Austrijanaca strahuje od obavezne vakcinacije.

Isto tako 56 odsto strahuje od pogoršanja medicinske opskrbe, a dve trećine starijih između 50 i 69 godine ima strah da će doći do pogoršanja u opštoj medicinskoj opskrbi, a 64 odsto i od novog zatvaranja Austrije.

Pored toga 51 odsto strahuje od negativnih posledica po obrazovanje, ali i ukidanja gotovinskog plaćanja.

Naređeno socijalno distanciranje pokazuje već dugoročnije negativne posledice, jer gotovo polovina Austrijanaca ima manje ili jasno manje socijalnih kontakata nego pre početka pandemije.

Upitani za informisanje o koroni od strane vlasti, 60 odsto smatra da su političari preterali sa tvrdnjom o opasnosti od korona virusa.

Takođe, 68 odsto smatra da i mediji preteruju sa prikazivanjem opasnosti korona virusa.

Što se tiče razloga za nošenje maski, čak 81 odsto Austrijanaca je reklo da to čini jer je naloženo.

Na drugoj strani samo 65 odsto je mišljenja da se time štiti, a 68 odsto želi maskom da štiti druge.

Isto tako, 42 odsto je navelo da nosi masku da se ne bi svađalo sa okolinom.

Mere protiv korona virusa, kako se navodi u zaključku, imaju katastrofalne socijalne posledice, jer raste strah od ekonomske propasti, totalnog nadzora, kraha medicinskog sistema, ali vodi i ka sve većoj samoći građana i gubitka poverenja u politiku i medije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More