Srpski multimilioner iz Amerike obogatio se na ČIPOVIMA a sada se vratio i kupio OZBILJAN BIZNIS (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube
119

Srpski biznismen i multimilioner iz Amerike Milan Mandarić kupio je u Banjaluci preduzeće za trgovinu nekretninama, sa kojim planira investicije u BiH i u Sloveniji, piše portal Capital.

Reč je o preduzeću “RB Nekretnine” sa sedištem u Banjaluci, a kupio ga je od Aleksandra Kovačevića, koji nam je potvrdio ovu informaciju, prenosi “Blic”.

“Tačno je da je gospodin Mandarić novi vlasnik. Firma je investirala u poslove u Srpskoj i Sloveniji, a on ima interes za to područje pa je došlo do saradnje”, kazao je Kovačević za Capital.

Ova akvizicija je registrovana i u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci. U Službenom glasniku Republike Srpske se navodi kako je Mandarić postao stoodstotni vlasnik preduzeća čiji je osnivački kapital 5.000 KM.

Privrednik koji se obogatio u SAD-u kroz proizvodnju elektronskih čipova za računare po drugi put se vraća na tržište Srpske.

On je sa Majklom Đorđevićem bio suvlasnik Banke jugoistočne evrope koja je 2002. godine kupila Razvojnu banku Banja Luka.

Oni su u međuvremenu 2005. godine banku prodali Novoj ljubljanskoj banci za 50 miliona KM, nakon čega je ona preimenovana u NLB Razvojnu banku.

Kasnije, 2008. godine, Komisija za reviziju privatizacije je zaključila kako je prodaja državnog kapitala u Ravojnoj banci vršena mimo zakona.

Posljednji put Banjaluku je posetio prie tačno dve godine. Tada je boravio i u fudbalskom klubu “Borac”, a nakon posete nije krio simpatije pa se u medijima špekulisalo kako bi upravo on mogao biti novi vlasnik ovog sportskog kolektiva.

Capital piše i da je Mandarić u fudbal uložio dobar deo svog bogatsva koje se pre nekoliko godina procenjivao na blizu dve milijarde funti.

Bio je vlasnik engleskih klubova Porsmut i Lester, belgijskog kluba “Šarloa”, fudbalskog kluba “Nica” iz Francuske, da bi 2015. godine za četiri miliona evra kupio slovenačku “Olimpiju”.

Mandarić je rođen u Lici u Hrvatskoj, a odrastao u Novom Sadu gdje je od oca nasledio privatni biznis. Zbog sukoba sa komunističkom vlašću, Srbiju je napustio 1969. godine i otišao u Sjedinjene Američke Države.

Tamo je osnovao firmu “Lika Corporation” i investirao u proizvodnju računarskih komponenti što se pokazalo kao odličan poslovni potez koji će mu kasnije doneti milione dolara.

Mnogi ga smatraju jednim od osnivača “Sicilijumske doline” u kojoj je danas smešteno na hiljade kompanija iz oblasti informacionih tehnologija među kojima su i “Google”, “Aplle”, “Yahoo” i drugi.

Osamdesetih godina je u San Hozeu osnovao kompaniju “Sanmina” a koja danas u više od 20 država zapošljava više od 40.000 radnika.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More