Nemačka privreda u recesiji već treći mesec

U novembru opala za 1,9 odsto u odnosu na prethodni mesec

Foto: pixabay
402

BERLIN – Podaci vlade u Berlinu pokazuju da je industrijska proizvodnja u Nemačkoj pala treći mesec uzastopno u novembru, što podgreva zabrinutost među privrednicima da je najveća evropska ekonomija možda ušla u tehničku recesiju u četvrtom tromesečju 2018. godine, izveštava agencija AP.

Nemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je danas da je proizvodnja u novembru opala za 1,9 odsto u odnosu na prethodni mesec.

U oktobru je industrija takođe zabeležila pad od 0,8 posto, a u septembru od 0,1 procenat, što znači da će krucijalni industrijski sektor značajno povući naniže ukupnu ekonomiju u poslednjem kvartalu.

Nemačka privreda se smanjila u trećem tromesečju uglavnom pod uticajem jednokratnih faktora vezanih za primenu novih standarda u automobilskoj industriji o emisiji gasova. Još jedan kvartalni pad bi značio da je Nemačka ušla u recesiju, koja po definiciji nastupa kada proizvodnja beleži negativan rezultat tokom dva uzastopna tromesečja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More