SZO UPOZORAVA: Stroge restriktivne mere su “apsolutno neophodne” kako bi se spasili životi

(AP Photo/Martin Meissner)
31

Stroge restriktivne mere su “apsolutno neophodne” kako bi se spasili životi, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nakon što je milionima ljudi u raznim evropskim gradovima rečeno kako žive pod novim merama zbog rekordnih brojeva zaraženih korona virusom.

Od subote će u Londonu biti zabranjeno druženje u zatvorenim prostorima, a u devet francuskih gradova uvodi se policijski čas.

Juče je Poljska odredila crvene zone u kojima će biti zatvorene škole i teretane, uključujući prestonicu Varšavu, a Češka je saopštila da gradi svoju prvu privremenu bolnicu za pacijente zaražene koronavirusom.

Holandija je u sredu uvela delimičan četvoronedeljni karantin, a nekim delovima Nemačke orgraničen je rad restorana i barova.

“Epidemiološka situacija u Evropi je razlog za veliku zabrinutost. Dnevne brojke novozaraženih su u porastu, baš kao i brojke hospitalizovanih”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.

“Kovid-19 je sada peti uzročnik smrti u Evropi, dostigli smo broj od 1.000 smrti dnevno”, rekao je on i dodao da situacija ipak nije toliko loša koliko je bila u aprilu.

“Iako beležimo dva do tri puta veći broj slučajeva dnevno u poređenju s vrhuncem epidemije u aprilu, beležimo i pet puta manje smrti”, rekao je Kluge.

Prema njegovim rečima, veći broj novozaraženih može da se dovede u vezu sa većim brojem testova među mladima, a niža smrtnost bi se mogla objasniti činjenicom da se virus širi u mladoj populaciji.

Kluge je takođe rekao da nas, ako evropske vlade ublaže mere, do januara 2021. možda čeka dnevna stopa smrtnosti koja će biti četiri do pet puta veća nego što je bila u aprilu.

SZO:Remdesvir i hidroksihlorokin nisu efikasni u lečenju

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da lekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv virusa kovid-19.

Studija o lekovima sprovedena je u više od 30 zemalja, a na osnovu proučavanja efekata terapije na ukupni mortalitet, pokretanje ventilacije i trajanje boravka u bolnici kod hospitalizovanih pacijenata, prenosi Tas s.

Mnoge zemlje, uključujući i SAD, Japan, Južnu Koreju, Indiju, Izrael i Veliku Britaniju koriste u lečenju korona virusa.

Taj lek prvenstveno je namenjen lečenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo dejstvo pri lečenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More