Princ Filip je imao brojne afere pre nego što se oženio kraljicom Elizabetom, detinjstvo mu je bilo teško a evo kakav je bio prema deci!

Foto: Tanjug/ Ben Stansall/Pool via AP
49

Princ FIlip, suprug britanske kraljice Elizabete, sa jedne strane bio je odan, uvek uz kraljicu, i u dobru i u zlu, dok je sa drue, često umeo da pravi gafove, te ostavlja utisak osobe koja nema razumevanja za tuđa osećanja, te je često u žiži javnosti zbog svojih gafova.

Poput kraljice, princ Filip je pra-praunuk kraljice Viktorije. Njegov otac, grčki princ Endru upoznao je majku, princezu Alisu od Batenberga, na krunisanju Edvarda VII. Čak i po aristokratskim merilima, Filipovo detinjstvo bilo je izrazito čudno, a sve je počelo kada je imao godinu dana, kada je njegov otac kao vojnik, osuđen na smrt streljanjom usled nepoštovanja naredbi. Ipak, streljački vod je izbegao, nakon čega je bio prognan iz Grčke.

Foto: Vikipedija
 Teško odrastanje

Međutim, prave nevolje malog princa Filipa, počele su kada je imao šest godina, u periodu kada je njegova majka počela da pati od mentalnih teskoba. Nakon tri godine, poslat je u prestižnu školu, daleko od roditelja koje je jedva viđao nakon toga. Tada u njegov život ulazi stric, Lord Luis Montbaten, koji je za svog nećaka imao velike planove, te je kada je Filip imao već 18 godina, predložop svog sinovca kao idealnu osobu da zabavlja princezu Elizabetu tokom smotre flote kraljevske mornarice. Tada princeza, danas kraljica Elizabeta, imala je te 1939. samo 13 godina, ali je, prema rečima dadilje, već znala da je Filip čovek njenog života.

Jedno “ne” spasilo brak Elizabete i Filipa

Nakon služenja u Drugom svetskom ratu i nekoliko odlikovanja, par se venčao 1947. godine. Međutim, prema rečima izvora bliskim porodici, Flip je bio pun sumnji u svoj izbor, a prema nekim indicijama, pre venčanja je imao je romasnu sa spisateljicom Dafne di Morije, koja je, navodno, bila više emotivna nego seksualne prirode. Navodno, princ nije želeo da se vrati u kraljevsku palatu, već je planirao da ostane sa njom, što je spisateljica odbila uz reči da ne bude glup, te da je potreban svojoj zemlji.

Nakon smrti kralja Džordža VI, 1952. godine, princ Filip je odustao od karijere pomorca, te je postao stub i oslonac svoje supruge, kraljice Elizabete. Ipak, zbog svog ponašanja, često je izluđivao sve koji u Bakingemskoj palati, zbog čega su ga, kako je rekao njegov prijatelj, Majk Parker, stalno šikanirali i gledali da ga potisnu.

Strog prema Čarlsu, blag prema Ani

Ono što mu je najgore palo, jeste činjenica da su njegova deca umesto prezimena Montbaten, nosila Vindzor. Pa, ipak, prema deci dok su bili mali, bio divan, a nakon odrastanja, nepokolebljiv i odlučan kod donošenja žvotnih odluka, o čemu svedoči izjava kraljičine rođake, Margaret Rodes.

„Činilo se da je Filip izgubio interesovanje kada su odrasli i razvili sopstvene ličnosti.“ , rekla je ona, piše Dejli mejl.

Naime, u želji da od princa Čarlsa napravi pravog muškarca i monarha, poslao ga je u istu školu koju je on pohađao, a koje se njegov sin gnušao. Princ FIlip je bio veliki autoritet princu Čarlsu, a čelični stisak je oslabio tek u poznom životnom dobu, danas, na zadovoljstvo svih, a ono što je možda najbitnije, podržava Kamilu Parker.

Sa druge strane, navodi se da je prema ćerki, princezi Ani, koja podseća temperamentom na njega, bio dosta popustljiviji, odnosno, bolji otac tokom života i odrastanja.

 Afere, gafovi i prevare

Međutim, druga strana medalje, ona u kojoj do izražaja dolazi njegovo nedolično ponašanje, takođe ispunjava novinarske stupce. Gafovi, neartikulisane izjave koje su često neumesne poput one kada je uvredio poznatog velškog pevača Toma Džonsa, jednostavno ne idu uz manire krune.

“Čime ispiraš grlo? Šljunkom?, rekao je on dodavši kako je Džons prokleto loš pevač.

Ono što posebno utiče na imidž britasnke krune, jesu prevare, a princ Filip je, prema navodima, imao brojne avanture i afere sa ženama iz sveta aristokratije, pozorišta i filma, o čemu se uvek šuškalo, ali nikada niko nije imao materijalni dokaz da to i dokaže.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More