Beograđanka u hramu Šaolin: Pet meseci karantina za upoznavanje života u kineskom manastiru

Foto: PrintScreen/TV Prva
28

Marta Nešković, doktorand na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu koja je provela nekoliko meseci u čuvenom hramu govorila je o svom nesvakidašnjem iskustvu, ali i dragocenom vremenu provedenom sa monasima, prenosi “B92”.

“Ideja o Hramu Šaolin i izučavanju čan budizma kod mene postoji još od kad sam bila mala. Bio mi je san da učim borilačke veštine i da odem u Kinu”, o svom iskustvu pričala je Marta Nešković uključivši se u “Jutro” na TV Prva.

Prema njenim rečima Šaolin manastir organizuje programe za strane kung fu đake koji žele u hramu da provedu od jednog dana pa do više godina.

“Obaveze koje smo imali su treninzi četiri sata dnevno, pre i posle podne po dva sata. Ustajala sam u pola pet ili pet, ponekad išla da posmatram jutarnje molitve, zatim sledi manastirski doručak pa trening, a između ubacim odlazak na planinu, trčanje i čas kineskog. Posle podne trening, a uveče pisnje teze, potpuno ispunjen dan”, naglašava doktorantkinja.

Marta kaže da je Šaolin komplikovano i višeslojno mesto.

“Kada dođete kao turista, vidite hiljade ljudi u obilasku. Ako želite da saznate nešto o tradicionalnoj kulturi morate pre svega da znate jezik jer u hramu retko ko govori neki jezik sem kineskog. Da biste se upoznali sa monasima potrebno je da provedete duži period tamo. Meni je to posebno bilo omogućeno za vreme kovida 19 jer smo bili u karantinu. Pet meseci smo bili potpuno zatvoreni u manastiru, što je meni odgovaralo za pisanje teze jer sam jasno mogla da vidim kako izgleda manastirski život i kako se monasi ponašaju kad nema turističkog pritiska”, kaže Marta.

Izvor b92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More