Pariz na nogama: Policija utvrđuje da li je terorista imao pomagače

(AP Photo/Michel Euler)
49

Francuska policija uhapsila je danas devet osoba nakon što je napadač odsekao glavu profesoru u predgrađu Pariza u petak, saopštili su iz pariske policije.

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač (18), koga je ubila policija, izveo napad sam ili je imao saučesnike.

Francuski mediji su ranije izvestili da je reč o tinejdžeru iz Čečenije rođenom u Moskvi.

(AP Photo/Michel Euler)

Očevici ubistva su čuli kako je napadač uzvikivao “Alah je veliki”.

Njegova žrtva, profesor istorije, pokazivao je učenicima crtane filmove proroka Muhameda na času koji je trebalo da pokaze đacima šta znači sloboda izražavanja.

Predsednik Emanuel Makron je nazvao zločin “islamskim terorizmom.”

Četiri rođaka napadača, uključujući i maloletno lice, su pritvoreni nekoliko časova nakon napada u predgrađu Konflan San Onorin, gde živi srednja klasa, preneo je Rojters.

Nakon toga, još pet osoba je završilo u pritvoru, među njima i roditelji đaka na koledžu Bua d”Olna, gde je profesor predavao.

Lideri muslimanske zajednice su osudili ubistvo, a Tarik Uboru, imam džamije u Bordou, odbacio je tvrdnju da je zločin u stvari sukob civilizacija.

“Civilizacija nije kada osoba ubije nedužnu osobu, to je varvarski čin”, rekao je Uboru dodajući da je niz napada islamskih terorista ili njihovih simpatizera poražavajući za muslimansku zajednicu u Francuskoj.

“Svaki dan koji prođe bez incidenta je blagoslov. Nalazimo se između čekića i nakovanja. Ovo su napadi na državu, društvo, mir i suštinu religije, a to je zajedništvo”, dodao je on.

Horor u Parizu: Ubica odsekao muškarcu glavu vičući Alahu Akbar, žrtva nastavnik koji je pokazivao karikaturu Muhameda na času?

Kasteks:Reagovaćemo odlučno posle ubistva profesora

Premijer Francuske Žan Kasteks rekao je danas da će država reagovati vrlo odlučno posle ubistva profesora u Parizu, kome je učenik odrubio glavu nakon što je na času gledao kako profesor pokazuje crtane filmove u kojima je prorok Muhamed.

“U srcu Francuske dogodio se islamski teroristički napad”, napisao je premijer na Tviteru.

On je dodao da će profesori dobiti podršku u daljem radu, preneo je Rojters.

“Kao znak solidarnosti sa profesorima, država će reagovati čvrsto i odlučno, tako da Francuska i njeni građani mogu da žive slobodno. Nikada nećemo odustati, nikada”, dodao je Kasteks.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More