Dobijao je i ranije pretnje smrću, ovo je profesor kome je odrubljena glava u Parizu, ubio ga čečenski tinejdžer

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michel Euler
191

U naselju Konflan Sent-Onorin u predgrađu severozapadno od Pariza ubijen je profesor Semjuel Pati (41), kog je obezglavio ruski državljanin čečenskog porekla Abdulah A. (18) rođen u Moskvi.


Napadač je preminuo nakon što ga je upucala policija. Profesoru je kuhinjskim nožem odrubio glavu na ulici usred bela dana.

Profesora u Parizu ubio čečenski tinejdžer

Napadač koji je odrubio glavu profesoru srednje škole u Francuskoj je 18-godišnji mladić nepoznat obaveštajnim službama, izjavio je danas francuski tužilac za borbu protiv terorizma.

Mladić, rođen u Rusiji a poreklom iz Čečenije, ubio je profesora juče u predgrađu Pariza pošto je on na časovima radi debate prikazao karikature proroka Muhameda. Policija je neutralisala napadača, a u vezi sa ubistvom privedeno je devet osoba, uključujući članove njegove porodice.

Napadač je, kako je rečeno, pre ubistva prišao učenicima na ulici i zatražio od njih da mu pokažu žrtvu, prenosi AP.

Tužilac Žan-Fransoa Rikar rekao je na konferenciji za štampu da je pokrenuta istraga za ubistvo s terorističkim motivom.

Dodao je da je osumnjičeni u martu dobio desetogidšnju boravišnu dozvolu kao izbeglica u Francuskoj, bio naoružan nožem i vazdušnim pištoljem.

Njegova polusestra pridružila se Islamskoj državi u Siriji 2014. godine, rekao je Rikar.

U telefonu osumnjičenog pronađen je tekst u kojem preuzima odgovornost za napad kao i fotografija žrtve. Potvrdio je i da je suspendovani nalog na Tviteru pod imenom Abdulah A pripadao osumnjičenom.

Zločin se dogodio na javnom mestu u blizini škole, a svedoci su naveli da je tokom ubistva Abdulah vikao “Alahu Akbar” ili “Bog je veliki”, piše Index.hr.

Policajci su stigli na lice mesta zbog sumnjivog muškarca, koji se kretao oko škole kako navodi francuska agencija France presse. Po dolasku su pronašli mrtvog muškarca, nakon čega su locirali napadača, koji je odbio da se preda.

Pretio im je oružjem koje je ličilo na nož pa su policajci otvorili vatru i ubili ga.

Profesor Semjuel je, inače, brinuo za svoj život nakon što je primio pretnje smrću, tvrdi njegov kolega.

– Samuel je razljutio neke roditelje pokazujući deci sliku golog proroka Muhameda tokom predavanja o slobodi govora. Nakon toga je počeo da prima pretnje – rekao je njegov kolega iz škole.

To je bio islamistički teroristički napad
Francuski predsednik Emanuel Makron odmah je stigao na mesto događaja. Zločin je okarakterisao kao “islamistički teroristički napad”.

I državno tužilaštvo za slučajeve terorizma objavilo je da je otvorilo istragu za “ubistvo povezano s terorizmom” i za “zločinačko udruživanje radi počinjenja terorističkog čina”.

Ubistvo je napad na francusku naciju, rekao je ministar prosvete na Twitteru.

– Naše jedinstvo i naša odlučnost jedini su odgovor na strahotu islamističkog terorizma – napisao je.

U Narodnoj skupštini poslanici su ustali i tako odali počast profesoru osudivši “gnusan napad”.

 

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More