Kon upozorio: “Nalazimo se u nesigurnoj i nepovoljnoj situaciji, možda će već krajem sledeće nedelje biti vanredna situacija“

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
356

U Hrvatskoj vidimo šta nas očekuje, rekao je danas epidemiolog dr Predrag Kon i upozorio da ako građani ne budu nosili maske nema druge mere osim zatvaranja.

Kon je za Prva tv rekao da ga ne interesuje politika, da ga ne interesuje nepoverenje u krizni štab, da ga jedino interesuje i brine činjenica da se virus brzo širi, pre svega ozbiljno u Beogradu, i da se može usporiti jedino nošenjem maski i držanjem fizičke distance.

Ako to ne bude slučaj sledi, kaže Kon ili zatvaranje ili katastrofa.

On je ukazao na činjenicu da u Kini nema širenja virusa, već pet meseci, zbog velike discipline građana i nošenja maski.

On ej rekao da ne treba da mislimo da smo nešto posebno i da će da nas mimioiđe.

“Mi se nalazimo u krajnje nesigurnoj i nepovoljnoj situaciji, možda će već krajem sledeće nedelje biti vanredna situacija“, naveo je Kon.

On je izrazio veliku zabrinutost zbog nepoštovanja mera, pre svega nenošenja maski.

Ističe da je Krizni štab bio za nošenje maski na otvorenom, ali da pravnici ukazuju na probleme s tim, jer se, kaže i građani i vlast plaše kazni.

“Jedino objašnjenje za nenošenje maski na otvorenom je da je to nesprovodivo, a medicinski deo kriznog štaba je jednoglasan po tom pitanju, posebno kada se radi o šetalištima. “, rekao je dr Kon.

“Nemojmo se plašiti mera, jasno je da ovo može da se reši samo sprečavanjem kontakata, da li će to biti policijski čas, vanredno stanje, mora se sprečiti širenje”, naglasio je epidemiolog.

Kon je naglasio da je glavni grad na ozbiljnom udaru virusa.

“Beograd ima 116 slučajeva, a pola je iz kovid centara. Ostali su dijagnostikovani u drugim centrima. Beograd ulazi u ozbiljnu situaciju, povećava se broj importa u školama, ali se dobro drže”, navodi epidemiolog Kon.

Za sada, kako kaže, škole se neće zatvarati.

“Ako nećemo da nosimo maske, mi nemamo drugu meru osim zatvaranja – nema između”, navodi Kon.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More