“Godinama sam ambasador srpske kulture u celom svetu”! Antonina Tea Sala je svetski poznata a sada je održala solistički koncert u rodnom Kragujevcu!

Foto: PrintScreen/Fejsbuk Antonina Tea Sala
276

Svetski poznata pijanistkinja srpskog porekla, rodom iz Kragujevca, Antonina Tea Sala održala je u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije zapažen koncert “Nokturno iz Šumarica”, posvećen žrtvama Kragujevačkog oktobra.

Antonina Tea Sala rođena je 1986. godine u Kragujevcu, a klavir je počela da uči sa pet godina. Stekla je akademsko zvanje prvog stepena na Državnom konzervatoriju “Đuzepe Tartini” u Trstu, gde kasnije završava i specijalizaciju na odseku za klavir branivši sa uspehom disertaciju “Prisustvo i elaboracija motiva u pijanističkoj literaturi romantičara”, pored predviđenog pijanističkog programa, piše “Blic”.

Od preko dvadeset najviših priznanja izdvajaju se i Međunarodni Grand Prix (Ženeva), Nagrada “Maria Grazia Fabris” (Trst), kao i Evropsko muzičko takmičenje Monkalieri (Torino) – dva puta apsolutni pobednik kategorije.

Takođe je izuzetno posvećena nastavnoj aktivnosti – 2011. godine je pokrenula tršćansko sedište udruženja “Mocart – Italija”, a 2014. sarađivala je sa Upravom za produkciju i Umetničkom direkcijom u Državnom operskom pozorištu “Đ. Verdi” u Trstu. Od 2017. do 2020. kao solista učestvuje u nekim od najvećih projekata u Severnoj Italiji, među kojima se posebno izdvaja projekat “Every child is my child”.

Zbog čega ste se odlučili da održite koncert koji je posvećen žrtvama Kragujevačkog oktobra?

“Istorijsko sećanje je izuzetno bitno i poslednjih godina sam se trudila da element socijalne aktivnosti i jakih poruka prenesem kroz koncerte. Samo delo stavljeno u socijalni ili istorijski koncept ima još veću jačinu. Kragujevački oktobar zato što smo svedoci da se sećanje mora negovati, posebno u vremenu kada tehnologija napreduje a kultura rizikuje da opada. Mladi ljudi danas neselektivno prihvataju mnoštvo informacija, i onaj ko im je približniji godinama može bolje da im prenese vrednosti vezane za kulturu. Godinama sam bila ambasador srpske kulture u celom svetu i dužnost mi je da posebnu pažnju obratim na svoj Kragujevac”.

Da li je repertoar koji ste odabrali vezan za temu tragičnih događaja iz oktobra 1941. godine?

“Sam naziv “Nokturno iz Šumarica” govori o mraku koji smo mi zajedno prošli kao grad da bismo se zajedno uputili ka svetlu. Daje jednu veliku poruku nade, da noć ne sme da prevlada, a da mi kroz tu bol možemo da postanemo jači, mudriji i da uvek svedočimo o besmislu rata. Mi umetnici imamo posebnu javnu odgovornost da stalno radimo u pravcu mira. Dva dela Betovena i Mendelsona predstavljaju izuzetno velike forme. “Patetična sonata” ima bezbroj tumačenja i nadam se da mogu da mu dam novo ovim povodom”.

Šta je vaša misija sada i ubuduće, kao već zrelog umetnika?

“Poslednjih deset godina sam bila izuzetno aktivna van Srbije i nadam se da ću u narednom periodu uspeti da prenesem to iskustvo na Balkan. Ovu godinu je obeležila pojava virusa korona i tu je potpuna novina bilo prisustvo onlajn festivala. Boravila sam u severnoj Italiji, gde je situacija bila jako napeta. Svi smo bili zatvoreni u svojim sobama i vežbali po šest sati, i to je pokazalo snagu umetnosti koja je prevazišla te teške trenutke. Nakon stagniranja kulturnih dešavanja zbog pandemije, ovaj koncert “Nokturno iz Šumarica” je moj prvi solistički nastup ove godine”.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More