Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku u svojim radovima citirali i naučnike iz Srbije

Printscreen RTS.RS
33

Poznati su nam ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku – Andrea Gez i Rajhard Gencel, ali se manje zna da su neki od nekadašnjih studenata Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu sarađivali prethodnih godina sa njima, dok je troje njih citirano.

Rezultate radova grupe naših naučnika – astrofizičara, fizičara i astronoma, nobelovka Anrea Gez je citirala 19 puta, a doktor Gencel četiri puta, piše RTS.RS.

“Mi smo ispitivali neke postavke fundamentalne fizike. Grupa oko nobelovke tada nas je citirala u smislu da ovakvi rezultati pokazuju kako se njihova posmatranja mogu koristiti za dobijanje nekih fundamentalnih karakteristika u vezi sa teorijama gravitacije”, kaže Predrag Jovanović, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu.

Predrag Jovanović, foto: printscreen RTS.RS

I nekadašnji student Matematičkog fakulteta, sada profesor univerziteta u Americi Samir Salim, sarađuje sa ovogodišnjom nobelovkom skoro dvadeset godina. Objavili su više zajedničkih naučnih radova.

“Astronomija i astrofizika su tradicionalno deo Matematičkog fakulteta. Ti rezultati pokazuju da se na toj katedri jako dobro radi”, navodi Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

“Sada pošto postoje nova posmatranja, planira se nastavak tih istraživanja u sklopu budućeg projekta, iz poziva Ideje. Mi smo se prijavili, učestvujemo u projektu koji je prijavio Matematički fakultet u Beogradu”, kaže Jovanović.

Nadaju se da će kao i do sada njihovi rezultati doprineti daljem razvoju nauke i kod nas i u svetu.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More