Ove zemlje su uvele policijski čas u borbi protiv korone

(AP Photo/Lewis Joly)
220

Svaki dan se obaraju negativni rekordi po broju novozaraženih i preminulih, zbog čega su se neke države odlučile da uvedu policijski čas.

Poslednja koja je to učinila je Slovenija, u ponedeljak, zbog ekstremno visokog broja novoobolelih u prethodnih nedelju dana.

Pre Slovenije, to su učinile Slovačka, Tunis, Izrael, Severna Irska, Francuska Gvajana.

Nisu svuda iste mere kada je reč o policijskom času.

Državljani Slovenije ne smeju da izlaze napolje u periodu od 21.00 do 06.00.

U Sloveniji od danas POLICIJSKI ČAS! Stupa na snagu još jedna ZABRANA!

U Francuskoj postoji zabrana kretanja noću u devet gradova, pa građani ne smeju bez specijalne dozvole da izlaze iz domova od 21.00 do 06.00. Ovo se odnosi na gradove koji zajedno imaju 20 miliona stanovnika.

Noćni policijski čas u Francuskoj: OPUSTELE ulice najvećih gradova, u Parizu učesnici protesta bacali kante (FOTO)

Tunis je uveo slične mere, tamo je zabranjeno biti napolju od 19.00 do 05.00 vikendom, a radnim danima je od 21.00 do 05.00.

Francuska Gvajana je zabranila građanima da izlaze od 21.00 do 04.00 na ulice, a radnje i firme ne smeju biti otvorene pre 08:00.

Što se tiče Severne Irske, tamo je na snazi policijski čas od 23.00 u okolini bolnica, a takođe su zatvorene i prodavnice koje prodaju alkohol u 20.00.

Kako vreme odmiče, skoro je izvesno da će još neke države ponovo uvesti policijski čas, a najbliža tome je Severna Makedonija, koja je juče ozbiljno razmatrala vraćanje te mere vu borbi protoiv širenja korona virusa.

U Lombardiji policijski sat,zabrinjava privredna aktivno

U severnoj italijanskoj pokrajini Lombardija, koja važi za “lokomotivu” italijanske industrije, od 22. oktobra uvodi se policijski sat, kao krajnja mera da bi se suzbilo širenje zaraze covidom-19.

Prema novoj naredbi, koju je, na predlog vlasti Lombardije, odobrila centralna vlada, u celoj regiji od 23 sata uveče do 5 ujutro prestaju sve komercijalne aktivnosti, izuzev neophodnih, a za vreme vikenda veliki šoping centri ostaju zatvoreni.

Građanima se preporučuje da izlaze samo po potrebi, a firmama da potenciraju rad od kuće.

Predsednik regije Lombardija Atilio Fontana odluku je doneo uz potpunu saglasnost svih regionalnih političkih subjekata, a na predlog naučno-tehničkog komiteta.

Prema procenama Komiteta, koji je analizirao ubrzano širenje zaraze koronavirusom poslednih sedmica, u Lombardiji bi do kraja ovoga meseca moglo biti 600 pacijenata u odeljenjima intenzivne nege, a ukupno hospitaliozovanih i do četiri hiljade.

Uvođenje ovako oštrih mera ograničenja u najrazvijenijoj industrijskoj regiji Italije, Lombardiji, mnoge građane je uznemirilo a u javnosti se špekulioše da će slične mere, ukoliko se ne zaustavi brzo širenje covida-19, biti uvedene i u ostalim delovima Italije.

“Treba uzeti u obzir mogućnost da se policijski sat tokom noći uvede i u drugim gradovima, kao sto je Rim ili Napulj, i u svim onim delovima zemlje gde epidemiološka situacija može da se pogorša mnogo i brzo. Činimo sve što je neophodno i moguće da bismo izbegli uvođenje karantina u vreme Bozica. To bi bio težak problem za privredu i škole”, rekao je za agenciju Ansa član Naučno-tehničkog komiteta Lombardije, Fabrizio Preljasko.

Vlada premijera Ðuzepe Kontea uporno odbija mogućnost uvođenja novog karantina na celoj nacionalnoj teritoriji, iz najmanje dva razloga: privreda ne bi mogla da podnese nove mesece nerada, a pitanje je i da li bi građani mirno prihvatili ponovno ograničavanje slobode kretanja.

Umesto karantina, uvode se parcijalne mere ograničenja, a lokalnim vlastima data je dozvola da, gde je potrebno, nametnu takozvanu ”crvene zone”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More