Srpski i holuvudski pantomimičari u onlajn ćaskanju

Foto: Youtube/printscreen
54

Holivudski glumac Džesi Ajzenberg, najpoznatiji po filmovima “Društvena mreža”, “Zombilend”, “Velika iluzija”, razgovaraće ekskluzivno sa domaćim glumcem Markom Stojanovićem uživo na Fejsbuku u utorak 27. oktobra od 19 časova na stranici facebook.com/worldmime.

Povod za ovaj razgovor u okviru onlajn emisije “Ćaskanje o pantomimi” (World Mime Chat) je najnoviji film “Otpor” (“Resistance”) reditelja Džonatana Jakubovića, u kome Ajzenberg, negativac iz spektakla “Liga pravednika”, igra čuvenog francuskog pantomimičara Marsela Marsoa, kod koga je upravo Stojanović studirao i diplomirao pantomimu.

U razgovoru učestvuje i Lorin Erik Salm, kolega Stojanovića iz škole Marsoa, kojeg su producenti filma angažovali da uči Ajzenberga pantomimi i da realizuje koreografije komada pantomime za film.

Sam projekat, onlajn serijal pokrenuli su Marko Stojanović, Ofer Blum iz Izraela i Džordž Maskarenhas iz Brazila u okviru aktivnosti Svetske organizacije pantomimičara i svake subote u 17 časova se uživo emituje na pomenutoj Facebook stranici.

Do sada je bilo 16 “ćaskanja” sa umetnicima, stručnjacima, profesorima, rediteljima, producentima iz celog sveta koji se bave pantomimom i neverbalnim teatrom.

Sve emisije su dostupne na Fejsbuk stranici Svetske organizacije pantomimičara i predstavljaju video dokumentaciju za studente, istraživače, profesore i sve koji se bave pozorištem.

Film “Otpor” je istinita priča o Marselu Marsou, koji je za vreme Drugog svetskog rata kao član Pokreta otpora spasao nekoliko stotina jevrejske siročadi kojima su nacisti pobili roditelje.

Marso je bio talentovan slikar koji je deci Jevreja fasifikovao dokumenta, prerušavao ih u skaute i tako prebacivao preko Alpa u Švajcarsku.

Marso nikada nije govorio o ovoj temi iako je za svoje podvige dobio Orden Legije časti, a 2001. godine je dobio i Valnberg medalju koju Fondacija “Raul Valnberg” dodeljuje za hrabrost i humanizam ljudima koji su pomogli Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata.

Distributer filma “Otpor” za Srbiju je MegaCom Film (MCF), a ovaj razgovor se realizuje u partnerstvu sa “IFC Films” i “Tamar Simon (Mean Streets Management)”.

 

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More