Srbin iz Češke: “Očekujemo totalno ZAKLJUČAVANJE”!

Foto: PixaBay
241

Češka, jedna od zemalja koje su se u prvom i drugom talasu pandemije virusa korona najbolje izborile sa tim izazovom, sada se suočava sa ogromnim rastom novozaraženih na dnevnom nivou, a Jovan Mitrović, Srbin, koji živi u Pragu, kaže da se situcija dramatično radikalizovala poslednjih nekoliko dana, odnosno nedelja.

Mitrović, inače predstavnik srpske nacionalne manjine u savetu Vlade Češke, kaže da vlada uvodi nove mere, a razmatra ih na dnevnom nivou.

“Očekuje se totalni lokdaun, ukoliko broj novozaraženih u jednom danu bude 15.000”, kaže Mitrović za Tanjug.

Od danas je, inače, obavezno nošenje maski i na otvorenom, sve aktivnosti, osim treniranja, su obustavljene i tako će biti sigurno do kraja vanrednog stanja što je 2. novembra, a pretpostavlja se da će se i nastaviti sa tim.

“Situacija polako izmiče kontroli, ministar zdravlja je smenjen pre 15-ak dana, a na njegovo mesto je došao čovek koji je bio zadužen za javno zdravlje i koji je uveo drastičnije mere”, kaže Mitrović i podseća da je došlo i do protesta za vikend u Pragu, kada su se radikalne grupe skupile na glavnom trgu, a prilikom kojih je nekoliko hiljada policajaca i demonstranata povređeno.

On je potvrdio medijske izveštaje da brojke novozaraženih dnevno dostižu i po više hiljada, a u petak je, kaže, zabeleženo čak preko 11.000 novozaraženih.

“Cifre su dramatične, povećavaju se iz dana u dan, tokom vikenda je zabeležen blagi pad, ali to je zato što je vikendom manje testiranja”, kazao je Mitrović.

Veliki broj zaraženih, prema informacijama kojima raspolažu Česi, došao je sa letovanja iz zaraženih regija, naveo je Mitrović i istakao da su procene da je samo oko milion Čeha bilo na letovanju u Hrvatskoj, a da su tih dana uvedene i specijalne vozne linije između Praga i Rijeke, koje su saobraćale čak i nekoliko puta dnevno.

“Sadašnja situacija je posledica generalnog opuštanja i navodno je veliki broj zaraženih doneo virus sa letovanja, a i početak školske godine je uticao na to”, kaže Mitrović.

Dodaje da je bilo i velike polemike o tome da li će se krenuti regularno u škole od 1. septembra, a posle dve nedelje su srednje škole i fakulteti zatvoreni, da bi od prošle sedmice i osnovne škole zatvorili i prešli u potpunosti na onlajn nastavu.

“S obzirom na uspeh u prvom talasu, vlada se trudila da mere ne budu suviše oštre, kao i zbog negativnog uticaja mera na turizam i ekonomiju, generalno, jer Češka je umnogome zavisna od izvoza”, navodi Mitrović.

Dodaje da su pokušali da sa blažim merama ostanu na nivou prvog talasa, ali da se ispostavilo da se situacija dramatizovala.

Mitrović kaže i da epidemiolozi govore da deluje i da je virus mutirao, jer nema drastičnih kliničkih slika kod obolelih.

On lično u prvom talasu nije poznavao nikog ko je imao koronu, a kako kaže, sada je već drugačija situacija – ima dosta zaraženih u njihovoj okolini, a u firmi u kojoj radi, koja ima nekoliko desetina zaposlenih, već je desetak bolesno.

Drastičnije mere uvedene su pre desetak dana zatvaranjem škola, ograničavanjem rada ugostiteljskih objekata i klubova, a kako kaže Mitrović, u prvoj fazi je to bilo do ponoći, a posle je skraćeno na 22.00 časa, pa na 20.00, da bi od ponedeljka bili zatvoreni kompletno svi restorani, svi ugostiteljski objekti, izuzev hotela.

“S obzirom na mali broj turista svi su sa profitima u velikom problemu, pogotovu u Pragu koji je dosta zavisan od broja turista kojih je nekoliko miliona godišnje tako da te mere najteže pogađaju taj ugostiteljski i hotelski sektor”, dodaje Mitrović.

“Čeka se da li će biti totalni lokdaun i ukoliko broj novozaraženih bude veći od 15.000 tokom jednog dana očekuje se da će biti totalni lokdaun, što za sobom povlači dosta ograničavajućih mera u smislu fabrika i preduzetnika”, kazao je Mitrović.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More