Korona bukti u Evropi: Neke države zamolile turiste da napuste zemlju

foto: Pixabay
208

Broj novozaraženih širom Evrope rapidno raste, te su neke zemlje odlučile da zamole turiste da se vrate kućama.

Brojevi su u nekim zemljama daleko veći nego tokom prvog talasa, pa se mnoge zemlje, u želji da spreče dalje širenje infekcije, odlučuju na vrlo rigorozne mere. Slovenija je uvela vanredno stanje i policijski čas, koji je uveden i u delovima Francuske, Irske, Holandije.

Slična situacija je i u Velsu, koji će u petak 23.10. punih 17 dana biti u posebnom režimu karantina. U pitanju je totalna blokada, koja znači zatvaranje ugostiteljskih objekata i maloprodajnih lanaca.

Vels je prošle nedelje zabranio dolazak građana iz zona sa velikim brojem zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji.

Svi hoteli i ostali smeštajni kapaciteti takođe će biti prisiljeni da se zatvore u 18 h u petak, a strani turisti biće zamoljeni da se vrate kući, piše Travel magazine. Nijedno nebitno putovanje – uključujući praznike, neće biti dozvoljeno do 9. novembra. Velška vlada najavila je danas da će zaključavanje značiti da će se većina preduzeća zatvoriti i da će ljudima biti rečeno da ostanu kod kuće i rade od kuće kad god je to moguće.

Premijer Velsa Mark Drejkford rekao je da je uvođenje karantina “kratak, oštar šok” za sve, ali to mora da se uradi.

“Moramo u totalnu blokadu. Svi u Velsu moraće da ostanu kod kuće. Znam da će ovo teško pasti ljudima ali ovo je jedini način da sprečimo porast broja novozaraženih”, kazao je Drejkford.

Drejkford je takođe najavio fond za ekonomsku otpornost od 300 miliona funti koji će pomoći preduzećima da preteknu ovo zaključavanje. Mala i srednja preduzeća za maloprodaju, zabavu i ugostiteljstvo koja će biti prinuđena da zatvore vrata dobiće jednokratnu uplatu do 5.000 funti.

Neka mesta na krajnjem zapadu Velsa imaju jednu od najnižih stopa obolevanja od koronavirusa u celoj Velikoj Britaniji. Ta stopa iznosi 43,7 na 100.000 ljudi. Međutim, veći gradovi poput Kardifa imaju dosta različitu sliku. Stopa je već šest puta veća i iznosi 283,7 slučajeva na 100.000.

U pitanju je najviša stopa u Velsu, i jedna od najbrže rastućih stopa u Velikoj Britaniji.

 

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More