Dok u Evropi mnogi vraćaju mere zbog sve većeg broja zaraženih, evo kakva je situacija u Švedskoj

(Claudio Bresciani/TT News Agency via AP)
49

Stariji građani u Švedskoj ne moraju više da se izoluju, saopštila je danas švedska vlada, ukazujući na niže stope zaraženih od Kovid-19 nego na proleće i sve veći danak na mentalno zdravlje kod starijih osoba.

Odluka o ublažavanju mera kod starijih osoba doneta je u trenutku dok zemlje širom Evrope ponovo nameću ograničenja hvatajući se u koštac sa rastućim brojem novozaraženih, dok je švedska Zdravstvena agencija saopštila da u toj zemlji nema dokaza o drugom talasu, preneo je Rojters.

Švedska je zauzela drugačiji pristup u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja u borbi protiv pandemije, oslanjajući se na dobrovoljne mere za promociju socijalne distance, mada je izolovala domove za stare nakon visokog nivoa smrtnosti među korisnicima.

Iako je tokom poslednjih nedelja u Švedskoj porastao broj novih slučajeva Kovid-19, on je i dalje na nižem nivou u odnosu na broj stanovnika nego u mnogim drugim evropskim zemljama, gde se svakodnevno beleže novi rekordi.

U Švedskoj je registrovano ukupno oko 107.000 slučajeva korona virusa i oko 5.900 preminulih.

U sredu je zabeleženo 975 novih slučajeva i sedam smrtnih slučajeva, što je znatno manje nego na vrhuncu epidemije tokom proleća.

Švedska ministarka zdravlja Lena Halengren izjavila je da je Agencija za javno zdravlje odlučila da za starije i one iz posebnih rizičnih grupa važe iste preporuke kao i za ostalo stanovništvo.

Do sada je onima sa preko 70 godina savetovano da izbegavaju fizičke kontakte i javni prevoz, da ne odlaze u prodavnice i u druga javna masta, međutim sada stariji treba da se ponašaju u skladu sa opštim savetima za sve Šveđane – izbegavaju velika okupljanja, ostanu kod kuće na prvi znak oboljevanja i održavaju socijalnu distancu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More