“Sedmica” iz Frankfurta čuva srpski jezik i kulturu: Održani Oktobarski susreti pisaca dijaspore

Foto: Fejsbuk Udruženje Sedmica
277

Udruženje pisaca Sedmica iz Frankfurta je i pored vanrednih mera zaštite od korona virusa organizovalo tradicionalne Oktobarske susrete pisaca dijaspore. Književni stvaraoci, čuvari maternjeg jezika i ljubitelji lepe pisane reči su se na ovim, 26. susretima okupili u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu.

Uz one koji su u ova teška vremena za druženje ipak uspeli da stignu, u programu su učestvovali i oni koje je pandemija sprečila da lično dođu. Tako su se u programu virtuelno preko velikog ekrana uključivali pisci i pesnici iz raznih delova Evrope, piše “RTS”.

Ljubiša Simić, predsednik Sedmice, poželeo je dobrodošlicu i jednima i drugima, a posebno je pozdravio Stevana Sinđelića, konzula Srbije u Frankfurtu, koji je pre početka programa preneo poruku ohrabrenja piscima.

“Sedmica već više od 25 godina gradi mostove između kultura i naroda, negujući i podstičući književno stvaralaštvo i prave ljudske vrednosti. Sedmica je formirana 1995. s ciljem da bude kuća mladih i starijih pisaca, javna scena za predstavljanje dela naših autora iz dijaspore i spona sa otadžbinom. Danas se trudimo da u ovim teškim okolnostima obeležimo četvrt veka postojanja i uspešnog rada, da pokažemo dostojanstvenu hrabrost u borbi za očuvanje maternjeg jezika i identiteta u tuđini. U tome nas podržava Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu na Majni na čelu sa generalnim konzulom, gospodinom Brankom Radovanovićem. Posebno treba istaći i veliku podršku, koju već dugi niz godina našem udruženju pruža Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Veoma smo zahvalni što je Uprava za saradnju s dijasporom i ove godine, u ovim teškim okolnostima nastalim pandemijom korone virusa, uspela da izdvoji sredstva za sufinansiranje tradicionalnih Oktobarskih susreta pisaca dijaspore”, rekao je Ljubiša Simić, predsednik Sedmice.

“Neka vaše pero bude oružje u borbi za ispisivanje stranica u nekoj budućoj istoriji našeg naroda u rasejanju. Ovo vreme jeste teško, ali se moramo izboriti i sačuvati srpsku kulturu, tradiciju i sve one vrednosti koje nas krase. Jedinstvo koje je u Sedmici vrlo izraženo i prepoznatljivo, dobar je znak da smo na pravom putu”, istakao je Sinđelić.

Program je održan pod motom Knjige i ljudi i sloganom koji je ispisao prosvetitelj Vuk Stefanović Karadžić: „Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod.”

U programu su učestvovali Dragica Šreder iz Hildena, Kostadinka Koca Đorđevska iz Menhengladbaha, Miloš Milojević iz Erlangena, Zdravko Lazarević iz Baden-Badena, Aleksandar Saša Jovanović, Zagorka Bunthornsade i Ljubiša Simić iz Frankfurta, Milorad Miki Milenković iz Ofenbaha, Zlata Ikanović iz Hojzenštama, Ljubiša Tiša Stanković iz Kronberga.

Najduži put je prevalila pesnikinja Danica – Dana Dodić, koja je na susrete došla čak iz Pariza.

“Uvek se radujem da sretnem meni drage ljude koje dugo poznajem. Oktobarske susrete nisam htela da propustim ni po cenu karantina. Nisam se uplašila i hrabro sam krenula na ovaj put. U vozu su nam nekoliko puta ponovili da nas čeka obavezno testiranje kad stignemo u Frankfurt. Očekivala sam da će da nas na stanici sačekati brojni lekari i medicinski radnici. Međutim, sve je bilo pusto, niko me ništa nije pitao”, rekla nam je Dana Dodić.

Okupljaju se najhrabriji

“S obzirom na to da se čuveni Sajam knjiga u Frankfurtu ove godine održava virtuelno i mi smo odlučili da kombinujemo realno i virtuelno u čast knjige i njenih poštovalaca. Čovek je socijalno biće i svima socijalna distanca teško pada, a okupljaju se i sastaju samo oni najhrabriji. Nažalost, broj posetilaca je ograničen”, rekla je Zlata Ikanović, pesnikinja i sekretar UP Sedmice.

Virtuelno su se u program uključili Slavica Mastikosa i Dubravka Dragović Šehović iz Beograda, Tamara Ćirić iz Niša, Svetlana Matić iz Beča, Mirjana Stojanovska iz Bitolja, Jelena Ćirić iz Praga, Sonja Stoleska i Dimče Šinpinkarovski iz Struge, Ljubinka Stankov Perinac i Slavomir Gvozdenović iz Temišvara, Dijana Kondić Đurić, Milan Đurić i Dragan Jakovljević iz Budimpešte, Sergej Glovjuk iz Rusije i Živko Vujić iz Banjaluke.

Aleksandar Vladisavljević je program upotpunio sa tri muzičke numere na violini.

Zakazani Oktobarski susreti pisaca dijaspore 2020. u Frankfurtu

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More