Mlađi sin čuvene srpske naučnice Mileve i Alberta Ajnštajna doživeo je više nego tragičnu sudbinu (FOTO)

foto: Youtube Printscreen
61

Albert Ajnštajn i njegova prva supruga Mileva Marić u svom kratkom braku imali su dva sina – Hansa Alberta i Edvarda. Mlađi dečak, bio je i ostao jedini “problem” čiju jednačinu naučnik nije uspeo da reši.

Brak Mileve i Alberta Ajnštajna intrigantna je tema koja će uvek izazivati rasprave. Upoznali su se na studijama, a pre nego što ih je završila Mileva je zatrudnela i rodila vanbračnu ćerku Lizerl.

View this post on Instagram

Parte 2: A amizade de Albert e Mileva se transforma em amor e em 1899 ficam noivos, ao mesmo tempo em que Maric se dedicava para as provas finais. Acaba em 1900 não passando nessas provas e Einstein se forma neste mesmo ano, procurando trabalho e se mantendo em Zurique. Mileva volta a morar com seu pai e começa a trabalhar em um laboratório na cidade de seu pai, com esperança de passar em 1901 nos testes finais. Porém, não consegue novamente e descobre que estava grávida na mesma época. Em 1902, Albert tem seu artigo sobre “consequências do efeito da capilaridade, um problema de termodinâmica” publicado. Em 1903, Einstein e Mileva se casam. Em 1905, Albert publica a primeira versão da teoria da relatividade, onde o nome de Mileva constava como co-autora, mas nas versões seguintes a referência desapareceu. No livro da autora Benedict (2017): Senhora Einstein, Mileva é colocada como parte de extrema importância nas ideias de Albert, até mesmo na famosa teoria da relatividade. Ela teria feito grande parte dos cálculos, pois possuía maior desenvoltura na parte matemática. Há evidências que apontam para o fato de Einstein não se importar em cuidar dos filhos, deixando tudo para Mileva. Maric depois disso, nunca foi incluída como co-autora em nenhum artigo publicado por Einstein e ele nunca deu qualquer reconhecimento para a esposa ao longo de sua vida. O casal teve mais dois filhos e após o nascimento do segundo, Mileva afastou-se da ciência para cuidar da família, e o casal se decidiu pela separação. O divórcio que ocorreu 5 anos após a separação, deixou Mileva muito abalada e em uma das cláusulas desse divórcio, Albert concorda em entregar todo o dinheiro que ganhasse em um eventual prêmio Nobel. Em 1921, Einstein recebe esse prêmio e cumpre o acordo. Seria esse um pagamento por toda falta de reconhecimento que ele possuía com a ex esposa? O irmão de Mileva, Milos Jr., passou várias ocasiões com a família de Einstein quando estudava medicina em Paris. Ele descrevia que o jovem casal se sentava junto a mesa com a luz de uma lanterna e trabalhavam resolvendo problemas de Física. CONTINUA… #ciência #mulheresnaciencia #cienciafeminina #MilevaEinstein

A post shared by Ciência Feminina (@ciencia_feminina) on

Albert i Mileva su se venčali u Bernu 6. januara 1903. Neko vreme pre venčanja Lizerl je obolela od šarlaha. Nije poznato da li je umrla ili je data na usvajanje. Tek, kada se Mileva pridružila Albertu u Bernu, dete nije bilo sa njom.

U godinama koje su usledile Albert i Mileva dobili su još dvoje dece – sinove Hansa Alberta i Eduarda. Kažu da su oba dečaka bila jako vezana za majku koja ih je praktično sama odgajala jer je otac najveći deo vremena provodio u radu.

Ipak, bio je tu i srećnih uspomena.

– Otac je znao da posao ostavi po strani i da nas satima gleda kako se igramo – govorio je kasnije stariji Hans.

Zdravlje Eduarda naročito je brinulo roditelje. Dečak je od rođenja bio bolešljiv i često je znao da zaplače bez ikakvog razloga. U jednom pismu prijatelju Albert je zapisao da je sigran da njegov sin neće moći da “izraste u zdravu osobu”.

A, tu su bile u sve češće svađe roditelja… Oba dečaka su teško podnela razvod roditelja 1914. Eduardu je tada bilo samo 4 godine. Živela su sa majkom dok se Ajnštajn ponovo oženio – svojom daljom rođakom u koju je bio zaljubljen još kao dečak.

Mileva je nastavila da brine o deci i neko vreme se činilo da će Eduard prevazići svoje probleme. Za početak, pokazao je izuzetnu inteligenciju – sa šest godina je čitao Šekspira, a ubrzo i Kanta, Šopenhauera, Platona…

Kako je odrastao zainteresovao se za psihijatriju, a posebno za rad Sigmunda Frojda. Ipak, kako je vreme odmicalo sve teže je podnosio teret očeve slave.

– Teško je imati toliko važnog oca, jer se osećaš nevažnim i beznačajnim – istakao je jednom prilikom.

Kada mu je bilo 20 godina Eduard je prvi put pokušao da se ubije. Kažu, uzrok tome bila je neuzvraćena ljubav neke devojke. Primljen je u bolnicu i nedugo potom dijagnostikovana mu je šizofrenija.

Mileva ga je, na preporuku doktora, tada smestila u duševnu bolnicu u Cirihu i, ov odluka pokazala se kobnom! Surovi tretmani u onovremenim bolnicama ovog tipa samo su pogoršali mentalno stanje mladog Eduarda. Nakon samo dve nedelje u ovoj instituciji više nije mogao da čita, vodi duže razgovore, a sve više je gubio i kognitivne sposobnosti.

Nije poznato da li je i koliko često Albert dolazio u posetu sinu, ali nakon 1933. to više nije ni mogao. Tada na vlast u Nemačkoj dolazi Hitler, pa Ajnštajn, gostujući profesor na Prinstonskom univerzitetu, bića onemogućen da se vrati u domovinu.

Njegova druga supruga Elsa pričala je da je sinovljevo zdravstveno stanje mnogo brinulo Alberta. Navodno, planirao je da sina dovede u Ameriku, ali su njegovo mentalno stanje, a kasnije i rat, sprečili.

– Moj sin je jedini problem koji ostaje bez rešenja – napisao je Ajnštajn.

Edvard više nikada nije video oca. Mileva je zbog dugova nastalih oko njegovog lečenja morala da proda dve kuće. Navodno, u kasnijim sporovima Mileve i Alberta Eduard je služio kao “dug za potkusurivanje”. U jednoj prepisci Albert je zahtevao da mu Mileva vrati neki novac i pretio da će izbaciti Eduarda iz testamenta ako to ne učini.

Mileva je umrla 4. avgusta 1948. i nakon toga o Eduardu praktično više niko nije brinuo. Okončao je život sam i napušten, među zidinama ciriškog psihijatrijskog azila Burgelci. Radio je kao bolnički baštovan i tako je i umro 1965. u 55. godini.

 

 

 

Izvor Istorijski zabavnik
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More