EU objavila novu korona-kartu: Još dve zemlje u CRVENOJ zoni, samo jedna delom u zelenoj!

(AP Photo/Luca Bruno)
181

Izrađena nova karta epidemiološkog stanja u Evropi koju svake nedelje priprema Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Sve se crveni, prenosi b92.net.

Ažurirana svakog četvrtka, karta ima dva glavna kriterijuma za klasifikovanje zemalja: procenat novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana i procenat pozitivnih testova, u zavisnosti da li su viši ili niži od četiri odsto.

U novoj verziji od četvrtka, samo jedna zemlja je većim delom zelena, a to je Norveška, ali bez regije Osla koja je u narandžastoj zoni, prenosi portal Indeks.

Finska i Grčka, većinom zelene prošle sedmice, sada su uglavnom u narandžastom, a isti status su zadržale Nemačka, Švedska, Danska, Kipar i tri baltičke zemlje.

Sve druge zemlje, među kojima su i Francuska, Španija, Poljska, Rumunija i Portugal su u crvenoj zoni.

Italija i Austrija, koje su do sada bile u narandžastoj, prešle su u crvenu zonu.

Austrija je u četvrtak zabeležila rekordnih 2.435 novozaraženih u jednom danu.

Italija je u poslednja 24 sata imala 16.079 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je novi rekord od početka epidemije.

Belgija i Velika Britanija, do sada u crvenoj zoni, prešle su u sivu zbog nedostatnih ažuriranih podataka.

Nemačka, koja ima blizu 9.900 umrlih zabeležila je u četvrtak gotovo 11.300 novih slučajeva u 24 sata, što je apsolutni rekord.

U Irskoj u želji da “propisno proslave Božić”, kako je rekao premijer Majkl Martin, u sredu su na snagu stupile najstorže mere u Evropi. Celo stanovništvo je u karantinu šest nedelja, sve prodavnice koje nisu nužne su zatvorene ali su škole otvorene.

Vels je od petka u dvonedeljnom karantinu. U Velikoj Britaniji, koja ima najviše umrlih, 44.158, ograničenjima je obuhvaćeno 28 miliona Engleza, a pabovi i restorani su zatvoreni u Severnoj Irskoj.

U Francuskoj je dijagnostikovano 41.622 slučajeva u 24 sata, 15.000 više nego u sredu, što je novi rekord.

Kontinent je u četvrtak prešao osam miliona slučajeva i 256.000 umrlih, navodi portal pozivajući se na podatke agencije Frans pres.

Karta koju je izradio ECDC obuhvata 27 zemalja Evropske unije, Veliku Britaniju i članice evropskog ekonomskog prostora, poput Norveške i Islanda, ukupno tridesetak država.

“Procenat zarazenih, popunjenost bolnica ali i smrtnost povećavaju se u celoj Evropi”, upozorila je u četvrtak direktor ECDC Andrea Amon u razgovoru za Bi-Bi-Si i pozvala na pokretanje masovnih testiranja i praćenja kontakata.

Karta koju je EU uvela početkom oktobra, trebalo bi da omogući bolje usklađivanje preporuka.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More