Srbi zabrinuti ali NEĆE VAKCINU PROTIV KORONE

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
49

U danima kada Srbija beleži visoku stopu povećanja broja zaraženih 61 odsto građana pružaju podršku zaoštravanju epidemioloških mera, dok se 39 odsto njih protivi skraćenju rada ugostiteljskih objekata, nošenju maski na otvorenom i drugim preventivnim merama.

Čak 73 odsto građana Srbije zabrinuto je po pitanju daljeg toka epidemije, a veliki je broj i onih koji smatraju da će se situacija pogoršati.

Taj procenat iznosi 74 odsto, dok 63 odsto građana smatra trenutnu situaciju negativnom. Međutim, zanimljivo je da čak 80 odsto građana Srbije misli da vakcina protiv koronavirusa ne bi trebalo da bude obavezna, pokazalo je istraživanje agencije “Valicon”.

Rezultati ovog istraživanja pokazai su i da građani misle, čak 61 odsto njih, da bi mere protiv koronavirusa trebalo da se pooštre.

Građani su izričiti i po pitanju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, a upitani da li smatraju da vakcina u Srbiji treba da bude obavezna u trenutku kada ona bude napravljena i zvanično odobrena, čak četiri od pet građana Srbije ima negativan stav.

Visoka neizvesnost i niska mogućnost predviđanja razvoja situacije dovodi do oscilacija u pogledu predviđanja daljeg toka epidemije i optimizma kod građana, navodi se još u istraživanju javnog mnjenja. Trenutno pogoršanje u vezi daljeg razvoja epidemije previđa skoro tri od četiri građanina Srbije, od kojih 61 odsto smatra da ide ka lošijem, a 13 ka mnogo lošijem. Poboljšanje predviđa samo 26% građana.

Trenutno, sprovedene mere u cilju zaštite stanovništva od koronavirusa kao adekvatne opisuje 44 odsto ispitanih, da su isuviše blage smatra 33%, a ostalih 23% smatra da su trenutne mere previše stroge.

Pozitivan stav vlada i u odgovoru na pitanje u vezi sa podrškom dodatnog zaoštravanja epidemioloških mera usled povećanja broj novozaraženih.

 U Srbiji se danas bolje živi nego pre korone

Takav je barem odgovor u nedavno sprovedenom istraživanju dalo sedam odsto građana.

Svaki osmi, istovremeno, rekao je da danas troši više nego ranije.

Ipak, za većinu situacija je drugačija.

Skoro svaki drugi smatra da živi lošije nego pre korone, dok nešto više od četvrtine kaže da trenutno ne živi lošije nego pre pola godine. Najveći deo građana i troši manje nego ranije, kako je rekao skoro svaki treći ispitanik u istraživanju koje je sprovela agencija Valicon.

Četvrtina smatra da će, iako možda sada troše jednako kao pre korone, u narednim mesecima trošiti manje.

Ali, ima i onih koji su potrošnju povećali. Svaki osmi građanin Srbije danas troši više nego pre pandemije kovida 19.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More