Naučnici razvijaju toplotnu masku koja ubija virus na 90 stepeni

(Claudio Bresciani/TT News Agency via AP)
152

Naučnici sa Instituta za tehnologiju Masačusets u američkom gradu Kembridžu razvijaju toplotnu masku koja će na 90 stepeni ubijati patogene koronavirusa i biće mnogo prijatnija za nošenje od onih koje danas viđamo, piše b92.net.

Umesto da filtrira sve što izađe iz ljudskih usta, maska će ubijati koronu prilikom izdaha, jer će dostizati temperaturu od 90 stepeni, na kojoj kovid 19 ne može da opstane.

Kako bi se izbegle opekotine usled zagrevanja na 90 stepeni, maska će biti zaštićena neoprenom, sintetičkom gumom koja je ustvari polihlopropren. Neopren ima dobru hemijsku stabilnost i održava fleksibilnost u širokom temperaturnom opsegu.

Ukoliko prođe testove, maska će raditi na bateriju od devet volti i biće skuplja od pamučne, hirurške ili N95 maske, dodali su istrazivači. Međutim, toplotna maska će biti idealna u situacijama gde je rizik od infekcije povećan, kao sto su zdravstvene ustanove ili javni prevoz i neće morati da se sterilizuje posle upotrebe, prenosi Dejli mejl.

Istraživaći su već počeli da prave prototip maske, koja će proći i fizićke testove.

“Za razliku od svih maski koje filtriraju virus, ova maska pušta da virus izađe kroz masku, ali ga ujedno usporava i ubija”, rekao je Majkl Strano, hemijski inženjer.

Maska će moći da se nosi bez ograničenja, a baterija od devet volti bi trebalo da omogući funkciju maske na nekoliko sati.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More