Popis o “ludacima” u Srbiji iz 19. veka

Foto:Twitter/Printscreen
209

U nekim srezovima jedan lud čovek, a u jednom skoro 60, bar je tako pokazao popis iz 1895. godine, koji je danas osvanuo na Tviteru.

Mapu je objavio izvesni Miloš Popović na svom nalogu na Tviteru i pokazuje gde su živeli najluđi Srbi prema popisu iz 1895. godine.

Miloš Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizoni i na njegovom sajtu mogu se pronaći različite statističke i interaktivne mape. Sada je objavio i ovu – mapu okruga u Srbiji na kojoj su navedeni brojevi “ludaka” po srezovima.

Iznad mape stoji: “Pogledajte da li potičete iz sreza sa najviše ludih prema popisu iz 1895.”

Kako piše Nedeljnik, pretpostavlja se da je reč o obolelima od mentalnih bolesti koji su se u to vreme smatrali “ludima”, a najviše ih je bilo u tadašnjim Račanskom i Krajinskom srezu.

Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizoni, nekada je radio kao konsultant na istraživanjima na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a bavio se i predavanjem istraživačkog dizajna i kvalitativnih metoda.

 

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More