Doktorka Darija: “Na jednog zaraženog, pet do 10 osoba koje nose virus, a ne znaju”

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
108

Procenjuje se da u svetu na jednu osobu kod koje je potvrđen virus korona, ide pet do 10 osoba koje u sebi nose virus, a da ne znaju, izjavila je zamenica direktota Instituta “Batut” dr Darija Kisić Tepavčević.

Zato se, ukazala je, i propagira primena opštih preventivnih mera, odnosno svi se moramo ponašati kao potencijalni nosioci infekcije.

Kisić je istakla da od početka epidemije, informacije pokazuju da u najvećem broju slučajeva postoje ili blagi oblici kliničkog ispoljavanja bolesti ili je reč o asimptomatskim slučajevima.

Prema njenim rečima, grupe kod kojih je najveći rizik da dođe do komplikacija, ukoliko se inficiraju, jesu starije osobe i oni sa različitim hroničnim oboljenjima i imuno-deficijentnim stanjim.

“Ali, niko nije zaštićen. Sve osobe koje nemaju imunitet, a došle su u kontakt sa osobom koja ima virus, mogu da se inficiraju, a tok bolesti je nepredvidiv”, upozorila je Kisić.

Ona je napomenula da su u najvećem riziku od obolevanja radno aktivno stanovništvo i mlađe odrasle osobe, koje i imaju najveći intenzitet kontakata, sa većim brojem ljudima, a bez primene mera.

“Uzor treba da nam budu naši najstariji sagrađani, koji su svesni da su u najvećem riziku i najsavesnije se ponašaju”, rekla je Kisić.

Ona je dodala da se i školarci savesno i odgovorno ponašaju, jer se u školama radi o sporadičnim slučajevima zaraze, odnosno nije bilo značajnijeg prenošenja virusa u školskoj sredini.

Sada zaštićeniji nego što smo bili u martu ove godine

Manji procenat hospitalizovanih pacijenata u odnosu na ukupan broj zaraženih virusom korona jeste ohrabrujuć i pokazuje da smo sada zaštićeniji nego što smo bili u martu ove godine, a indirektno pokazuje i da je slabija aktivnost virusa, izjavila je danas zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Međutim, upozorava, to što je sada broj asimptomatskih slučajeva veći i što je na respiratorima manji broj pacijenata, može da se promeni u svakom trenutku.

Kisić dodaje da je previše rano za zaključak da je aktivnost virusa oslabljena i da će se to ustanoviti tek kroz neki duži vremenski period.

“Nadamo se da je tako, ali ne možemo da se oslanjamo na kolektivni imunitet. Međutim, ono što je sigurno, bez obzira na stečeni stepen kolektivnog imuniteta, da smo mnogo zaštićeniji nego što smo bili u martu”, rekala je Kisić na konferenciji Kriznog štaba.

Ističe da je sada od ukupnog broja zaraženih virusom korona hospitalizovano 15 odsto pacijenata.

Kisić kaže da se sada hospitalizuju samo pacijenti sa srednje-teškom i teškom kliničkom slikom, dok oni bez simptoma i sa lakšom kliničkom slikom su na kućnom lečenju.

Ohrabrije, dodaje Kisić, to i što je na respiratorima već duži vremenski period broj pacijenata na respiraotrima stabilan, bez obzira na višestruki porast broja zaraženih.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More