Velelepni mozaik u Hramu Svetog Save sada vidljiv u punoj lepoti! (FOTO)

foto: Tanjug /Zoran Zestic
51

Mozaik Hrama Svetog Save, površine oko 15.000 kvadratnih metara je završen, a od sutra počinje uređenje poda, čime će biti kompletirani radovi na najvećem pravoslavnom hramu na Balkanu, kaže vladika Stefan, starešina Hrama u kome su juče skinute skele i završeni poslednji detalji na velelepnom mozaiku. On je rekao da je za manje od četiri godine završen kompletan mozaik, što je kako kaže, jedinstveno u pravoslavlju i uporedio sa dzamijom Aja Sofijom, čiji je mozaik rađen skoro šest vekova.


“Ruska akademija nauka na čelu sa njihovim glavnim umetnikom Muhinom, završili su za nepune četiri godine kompletan mozaik i to je nešto što je bilo glavno iskušenje”, rekao je vladika Stefan.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Kaže da se u Hramu trenutno završava ikonostas, na čijem će vrhu biti uskoro postavljena Ikona Svete Trojice, te da se od sutra počinje sa uređenjem poda, koji nije rađen zbog skele postavljene tokom radova na mozaiku.

“To je još u planu da se završi i u ovoj godini ćemo kompletirati sve radove u Hramu Svetog Save”, ističe vladika.


Mozaik je težak više od 320 tona i sadrži više od 50 miliona komadića, kaže vladika i ističe da je na njemu radilo 300 umetnika mozaičara, a uključujući i one koji su ga lepili, dovlačili… ukupno 600.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov 29. oktobra će obići Hram, a vladika Stefan kaže da je on cenjen u našem narodu i da će biti rado dočekan gost.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Rusi su izabrali najbolji tim mozaičara, koji je uspeo da posao uradi kvalitetno u svakom smislu, umetničkom i građevinskom, navodi vladika.

 

View this post on Instagram

 

🇷🇸 Након 85. година од почетка ближи се крај изградње Храма Светог Саве на Врачару! На фотографији се налази унутрашњост Храма Светог Саве и мозаици које су радили руски академик Николај Мухин и његови сарадници. Израдом оваквих мозаика Мухин је желео да створи игру светла која је веза са светлошћу којом је блистао Христос и бићемо слободни да кажемо да је у томе и успео. Да ли се вама допада како изгледа унутрашњост Храма? _________________________ 🇬🇧 The end of construction works at the Church of Saint Sava is slowly coming to and end, 85 years after its beginning. In the photograph, you can se the interior of the Church of Saint Sava and the mosaic done by the Russian academician Nikolay Aleksandrovich Mukhin and his associates. By making these mosaics, Mukhin wanted to create a play of lights, linking it to the light that Christ shone with and we are free to say that he succedeed in it. ________________________ 📸 Twitter: Sevastokrator3 ________________________ #beograd #београд #srbija #hramsvetogsave #mozaik #istorija #umetnost #crkva #mosaic #church #pravoslavlje

A post shared by Српска средњовековна историја (@serbian_medieval_history) on


“Kažu da je ovo nešto slično kao što je Aja Sofija, ali imamo nekakve informacije da je ovo značajniji rad od mozaika rađenog u Aja Sofiji. Umetnik Muhin je sa originala preslikao lik Bogorodice i u samom oltaru imamo verniji prikazan lik Bogorodice nego onaj što je u Aja Sofiji,” navodi vladika Stefan.

Vladika je izrazio uverenje da će posetioci imati šta da vide u Hramu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More