Derbi Rura – Kad sve staje…

Foto: Tanjug/ Fabrizio Corradetti/LaPresse via AP
88

Navijači Šalkea i Dortmunda ne bi imali ništa protiv da svake nedelje igraju jedni protiv drugih. Nikada im ne bi dosadilo, iz dva razloga, prvi je opsednutost fudbalom u celom regionu.

Jer Rur nisu samo kraljevski plavi i crno-žuti, u tom kraju i nižerazredni klubovi poput Esena i Oberhauzena, ili etabliranijeg Bohuma mogu da računaju na odličnu posetu.

Zlobnici iz bogatijih krajeva Nemačke će primetiti da tamo nema šta drugo da se radi osim da se gleda fudbal, međutim treba reći da i u dobra i u loša vremena nemačke ekonomije žrtvovanje za klub ostaje nepromenjeno.

I sami klubovi umeju to da cene, za razliku od većine, time što ne zavlače ruke u džepove navijača, niti pokušavaju da iskoriste zaljubljene u boju. Dokaz je cena karata, najniža u Evropi, računajući naravno ozbiljne fudbalske zemlje.

Drugi razlog velikog rivalstva su ciklični usponi i padovi vezani za dva najveća kluba. Borusiji se ima odati priznanje za upornost, od prvog derbija 1925. do ratne 1943. pokušavali su da pobede, 18 godina čekanja se isplatilo.

Mada u svačijoj percepciji stoji Borusija kao bolja, prava istina je da Šalke ima više pobeda, mada se ta razlika u velikoj meri smanjila.

Kada je Borusija stigla do svoje prve evropske titule u drugoj polovini devedesetih, njihova prva misao je bila da to natrljaju na nos rivalu.

“Mislim da smo ovim trijumfom iz kruzera prešli među teškaše evropskog fudbala, jedine u regionu”, konstatovao je njihov predsednik.

Izvor sportske.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More