Novi “trik” koronavirusa: Naučnici u šoku, zbog tajnog oružja opasniji nego pre!

(AP Photo/Luca Bruno)
444

Naučnici su otkrili tajno oružje korone, koje omogućava virusu da bude znatno zarazniji nego njegov prethodnik i bliski srodnik SARS.

Time su otvorili mogućnost da se nađu novi načini u borbi protiv pandemije i nadu da bi virus preko tog tajnog oružja mogao da bude uništen, prenosi “Blic Žena”.

Slično kao SARS, i novi virus korona, poznat i kao SARS KoV-2, koristi ACE2 receptore da bi ušao u ljudske ćelije i raširio se po respiratornom sistemu i celom telu, objavio je RT.

„Polazna tačka našeg istraživanja bila je zašto se SARS, koji je 2003. izazvao znatno manju zarazu u svetu, i SARS KoV-2 šire na tako različite načine iako koriste isti receptor za ulazak u organizam“, kaže Ravi Ojha, virolog sa Univerziteta u Helsinkiju.

Naučnici sa Tehničkog univerziteta u Minhenu i sa Univerziteta u Helsinkiju ispitivali su površinu dva virusa prekrivenu šiljcima pod elektronskim mikroskopom i poredili njihove genome.

Otkrili su da je novi virus korona „naučio“ novi trik, odnosno da koristi „udicu“ kao i drugi opasni patogeni, poput ebole, HIV-a ili ptičjeg gripa, kako bi se agresivnije zakačio na ljudsko tkivo.

On tu „udicu“ koristi na receptoru poznatom kao neuropilin-1 koji spaja nervno tkivo unutar ljudske nosne šupljine.

Da bi potvrdili svoje nalaze, naučnici su upotrebili monoklonalna antitela koja su „programirana“ da blokiraju pristup neuropilinu-1. Potom su iskoristili „pseudoviruse“ kreirane tako da oponašaju SARS-KoV-2, ali bez mogućnosti umnožavanja. Ispostavilo se da virus mnogo teže uspeva da zarazi ćeliju kada je blokiran pristup ovom receptoru.

„Ako su ACE2 receptori vrata kojima virus ulazi u ćeliju, onda je neuropilin-1 faktor koji usmerava virus ka vratima“, kaže Đuzepe Balistreri, profesor Univerziteta u Helsinkiju i vođa ovog istraživanja.

Naučnici su sada počeli istraživanja kako prekinuti vezu između virusa i neuropilina-1 da bi se smanjila mogućnost zaraze. Kako navode, prvi rezultati su obećavajući.

Izvor Blic Žena
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More