Sa crnim džemperom i deset redova bisera oko vrata napravila modnu revoluciju

Njena životna priča podseća na bajku

Foto: wikipedia
85

Brigu o lepoti treba počinjati od srca i duše, inače nikakva šminka neće pomoći, govorila je čuvena francuska kreatorka Koko Šanel, koja je preminula ma današnji dan 1971. godine

Lako je razmišljati i maštati o nečemu, veoma je teško uraditi nešto značajno i dobro za sebe. Najteža stvar u životu je sprovođenje želje u delo, takođe su njene reči.

Legendarna francuska kreatorka ponudila je nešto do tada neuobičajeno, liniju proizvoda za potpuni izgled – od šešira, odeće i obuće do nakita i parfema.

Njena životna priča podseća na bajku. Rođena je kao Gabrijela Šasnel i veći deo svog detinjstva provela je u sirotištu. Čuveno prezime koje je i danas simbol stila u svetu mode nastalo je greškom crkvenog službenika, koji je u krštenici upisao Šanel.

Imala je samo 17. godina kada je u Parizu radila kao krojačica, a u kabareima je pevala i plesala. Tu je i dobila scensko ime Koko.

„Moj život je bio nezanimljiv, zato sam počela da kreiram“, rekla je jednom prilikom.

A kreirala je jednostavnu, elegantnu, udobnu i pre svega odeću sa stilom. Stvorila je je prvu malu crnu haljinu, kostim od tvida ukrašen zlatnim dugmićima i klasičnu prošivenu torbu.

Za nju je Kristijan Dior rekao da je sa crnim džemperom i deset redova bisera oko vrata napravila modnu revoluciju. Postavila je još jedan standard – parfem Šanel 5, koji će sledeće godine proslaviti 100. rođendan.

„Jednostavnost je ključ istinske elegancije. Svojom odećom dala sam ženama nov smisao slobode. Odjednom su mogle prijatno da se osećaju u svom telu dok su ranije bile stegnute različitim korsetima i pojasevima“, objasnila je svoju modnu filozofiju.

Imala je veliki broj udvarača, ljubavnika i bračnih ponuda, ali se nikada nije udavala. Dali, Pikaso, Stravinski bili su fascinirani njenom pojavom i avangardnim stavovima.

Koko je bila u vezi i sa ruskim plemićem Dimitrijem Pavlovičem, a za Vojvodu od Vestminstera, Hjua Ričarda, skoro da se i udala. Odustajanje od udaje objasnila je rečima: „Do sada je bilo nekoliko vojvotkinja od Vestminstera, ali samo je jedna Koko.“

Plašila se mraka, a hrabro se suprostavljala tadašnjim društvenim kanonima. Do duboke starosti nije prestajala da radi. Umrla je u Parizu, u 87. godini života, tokom priprema za oproštajnu kolekciju. Proglašena je najznačajnijom dizajnerkom svih vremena.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More