Italija: Raste broj obolelih i umrlih, mere se POOŠTRAVAJU

(AP Photo/Luca Bruno)
90

U Italiji se nastavlja trend porasta broja obolelih od korona virusa, a u poslednja 24 časa zabeležena je visoka stopa srmrtnosti, koja je dostigla nivo iz maja.

U Italiji se nastavlja se stabilan rast zaraženih osoba od Kovida-19 i u poslednja 24 sata otkrivena su nova 19.644 slučaja zaraze, piše agencija Ansa.

Broj preminulih od korona virusa je utrostručen u odnosu na prethodni izveštaj i registrovan je u poslednja 24 sata ukupno 151 smrtni sličaj.

Tako visoka smrtnost u jednom danu prethodno je zabeležena samo u maju, kada je pandemija bila na vrhuncu a u Italiji bio na snazi totalni karantin.

U sedištu vlade u Rimu od juče se smenjuju hitni sastanci ministara, predsednika regija i članova naučno-tehničkog komiteta.

Za danas se najavljuju nove oštrije mere vlade kako bi se ograničilo širenje koronavirusa.

Novinari agencije Agi su pročitali predlog mera. Prestaju sa radom bioskopi, pozorišta, fiskulturne sale i bazeni, ograničava se radno vreme restorana, barova i komercijalnih centara, nastava u osnovnim školama se nastavlja u razredima, a za srednje škole se prepručuje održavanje i do 75 odsto nastav onlajn.

Prema pisanju medija, nova naredba vlade je puna “preporuka i uputstava”, a menje se koristi reč zabrana.

Rečnik uredbe je pažljivo biran da bi se izbeglo da nezadovoljstvo građana zbog ukidanja slobode kretanja preraste u proteste na ulicama

Predlog vlade da se restorani zatvaraju u 18 sati, odbili su predsednici regija, jer su oni, poput Vićenca De Luke, prvi na udaru nezadovoljnih građana.

De Luka je najavio uvođenje karatina u regiji Kampanja, ali je nakon nereda u Napulju morao da odustane.

De Luka sada najavljuje da će možda organizovati crvene zone, to jest uvesti oštrije mere u kvartove Napulja, gde se zaraza najviše širi, i gđe je oko 60 odsto zaraženih iz regije Kampanja.

Već nekoliko sedmica Kampanja je među pet regija gde je broj zaraženih najveći i svakodnevno prermašuje 1.000 novih slučajeva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More