U zemljama Beneluksa samo jedan pasoš

NAŠ SERIJAL: Kako do dvojnog ili stranog državljanstva (4)

Wikipedia
430

Zemlje Beneluksa: Belgija, Holandija i Luksemburg, ne prihvataju pravilo dvostrukog državljanstva. Da bi stranac stekao pasoš jedne od ove tri države, mora se prethodno  odreći matičnog, ali i zadovoljiti određene uslove koje propisuju zakoni pomenutih država. 

Uslovi za prijem u državljanstvo Kraljevine Belgije podrazumevaju da stranac ima najmanje 18 godina, da u toj zemlji legalno boravi u poslednjih pet godina i da ima konkretne veze sa Belgijom ( npr. posao, porodica, investicije…). Kada se pribavi izvod iz matične knjige rođenih, potvrda da je zatražen otpust iz matičnog državljanstva, dokaz o legalnom boravišnom statusu i znanju jezika, važeći pasoš, kao i druga dokumenta koja potkrepljuju zahtev za dobijanje belgijskog državljanstva, aplicira se u upravi opštine u kojoj stranac živi.

Belgija, foto:Pixabay

Kandidat za državljanstvo Belgije mora takođe dobro znati neki od službenih jezika u ovoj zemlji: nemački, francuski ili holandski. Od kandidata će se tražiti i da imaju obrazovanje od najmanje 400 odslušanih časova jezika, kao i da su bili uposleni najmanje 468 dana u poslednjih pet godina. Ovo pravilo negativno se odražava na žene koje su radile skraćeno radno vreme.

Pravo na državljanstvo biće oduzeto svima za koje se utvrdi da su sklopili brak zbog boravišne dozvole, onima koji se bave trgovinom ljudima ili bilo kojom vrstom teških kriminalnih radnji. Takvima, takođe, može biti odbijeno pravo da uopšte apliciraju za državljanstvo Belgije.

Aplikaciju parlament prosleđuje Komisiji za državljanstvo. Svaki pojedinačni slučaj procenjuje državni Dom predstavnika (Chambre des Représentants), koji sprovode dalje instrage ako je potrebno. Na kraju, zahtev za prijem postaje deo akta koji potpisuje Kralj i koji se objavljuje u ‘’Moniteur belge’’, službenom listu državnog zakonodavstva. Od datuma objavljivanja, stranac je zvanično državljanin Belgije, a i njegova deca, mlađa od 18 godina, tad automatski stiču pravo na belgijski pasoš, ako žive zajedno sa njim.

Ukoliko se stranac ili strankinja venča sa državljaninom Belgije ili jedan od supružnika stekne belgijsko državljanstvo za vreme braka, drugi supružnik-stranac može podneti zahtev za prijem ako su tri godine živeli zajedno u Belgiji, a procedura je pojednostavljena verzija punog procesa prijema.

Mada broj stranaca koji traže pasoš Kraljevine Holandije nije u porastu, ova zemlja ipak se ubraja među liberalnije u Evropi po pitanju uslova za dobijanje državljanstva. Uprkos radikalni zahtevima nekih  holandskih nacionalista-političara, Zakon o državljanstvu strancima ipak dozvoljava da na vrlo jednostavan način postanu Holanđani. Ali, prethodno se moraju ispisati iz državljanstva matične države.

Holandija, foto: Pixabay

Postoji i još nekoliko uslova: podnosilac zahteva mora biti stariji od 18 godina i da u poslednje četiri godine nije imao kaznu zatvora ili novčani prekršaj veći od 453,78 evra, da dovoljno vlada holandskim jezikom, da je u posedu bezuslovne boravišne dozvole na neodređeno vreme i pet godina neprekidno živi u Holandiji. Ova poslednja stavka još je povoljnija ako partner već ima holandsko državljanstvo, jer se onda već posle tri godine stiče pravo na podnošenje zahteva za pasoš ove zemlje. Prilikom podnošenja zahteva za državljanstvo, potrebno je predočiti: važeći pasoš, boravišnu dozvolu, mešunarodni izvod iz matične knjige i za udate ili oženjene mešunarodni venčani list, kao i  potvrdu o završenom kursu holandskog jezika.

Pojedine političke partije u Holandiji nastoje da se na razmatranje stavi predlog zakona prema kojem će, kao i u većini zemalja članica EU, vremenski period za sticanjeprava na državljanstvo biti znatno duži, a pominje se termin od čak deset godina legalnog boravka u ovoj zemlji. Međutim, slovo zakona koja mnoge odvraća od prihvatanja holandskog državljanstva jeste da je, osim u pojedinim slučajevima, obavezno odricanje od matičnog državljanstva. Između 1992. i 1997. godine bilo je moguće zadržati matično državljanstvo, što je tad rezultiralo drastičnim povećanjem broja zahteva za naturalizaciju.

Za sticanje državljanstva Velikog Vojvodstva Luksemburg podnosioci zahteva koji ispunjavaju moraju proći i test luksemburškog jezika u organizaciji INL (Nacionalni institut za jezik), nivo A2 u usmenom izražavanju i B1 u razumevanju. Ovo je treći službeni jezik pored nemačkog i francuskog.

Zahtev za Luksemburško državljanstvo može biti odbijen kandidatima koji su imali dvogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu ili kaznu zatvora od godinu dana.

Stranci koji su rođeni u Luksemburgu automatski će steći luksemburško državljanstvo kada napune 18 godina, pod uslovom da su živeli u Luksemburgu pet godina zaredom pre nego što su mapunili 18. godina i da je jedan od njihovih roditelja bio je registrovan stanovnik Luksemburga 12 meseci pre rođenja deteta. Deca rođena u Luksemburgu mogu da zatraže lukemburško državljanstvo od 12 godine, pod uslovom da su živeli u Velikom Vojvodstvu pet godina pre podnošenja prijave i da je jedan roditelj  stanovnik Luksemburga godinu dana pre rođenja deteta.

 

Paris Gardens Luxembourg

Ukoliko žive u Luksemburgu 20 godina ili više, stranci nisu u obavezi da urade test jezika.

Osobe koji su udate ili oženjene za osobu koja ima luksemburško državljanstvo mogu da konkurišu za državljanstvo, pod uslovom da oboje imaju prebivalište u Luksemburgu i da su zajedno živeli najmanje tri godine pre podnošenja zahteva. Pored toga, podnosilac zahteva mora proći test jezika. Oni koji su sedam ili više godina pohađali privatnu ili javnu školu u Luksemburgu u kojoj se predaje luksemburški program, mogu tražiti državljanstvo pod uslovom da su nastanjeni u zemlji 12 uzastopnih meseci pre podnošenja prijave. Osoba koja služi kao dobrovoljac u vojsci Luksemburga može podneti zahtev za državljanstvo nakon što je odslužio godinu dana.

U našem serijalu – Kako do dvojnog ili stranog državljanstva – pročitajte još:

Plati i pasoš ćeš imati 

Nemačka: Dvojno državljanstvo izuzetak 

Dvojna državljanstva u Skandinaviji

Sutra: Dva pasoša u Francuskoj, Švajcarskoj i Italiji 

Pratite nas! 

R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More