Austrijski infektolog: “Ovaj virus će nam ostati. Svako od nas će pre ili kasnije imati koronu”

(Peter Byrne/PA via AP)
520

Austrijski infektolog Franc Alerberger ne veruje da će korona virus biti iskorenjen i da smatra da će se “svako od nas pre ili kasnije zaraziti”, ali ističe da se radi o mnogo bezopasnijoj bolesti nego što se pre deset meseci strahovalo.

“Ovaj virus će nam ostati. Svako od nas će pre ili kasnije imati koronu, izuzev ako pre toga umre”, poručio je Alerberger u izjavi austrijskom radiju “Oe3”.

Direktor Odeljenja za javno zdravlje Agencije za zdravstvo i bezbednost ishrane (AGES) očekuje da će vakcina protiv korona virusa stajati na raspolaganju najranije od jula iduće godine.

“Kladim se u sve da neće biti leka, jer se lekovi protiv virusa mogu izbrojati na prste jedne ruke”, podvukao je on.

Alerberger kaže da je korona virus bezopasnija bolest nego što se strahovalo pre deset meseci, kada se smatralo da je smrtnost zaraženih na 30 odsto.

On se pozvao na studiju Univerziteta Stanford prema kojoj je smrtnost na 0,23 odsto.

“Ta vrednost odgovara i našim podacima”, naglasio je vodeći austrijski infektolog.

Istovremeno upozorava da, iako je trenutno popunjeno svega sedam odsto kapaciteta na intenzivnoj nezi u austrijskim bolnicama, treba imati u vidu da 90 odsto Austrijanaca može oboleti i da se ne sme podceniti udeo starijih od 65 godina, jer je među njima smrtnost jasno veća nego kod sezonalne gripe.

Upozorio je i na zaoštravanju situacije tokom zime.

“Moramo pripaziti da ne doživimo iznenađenje u negativnom smislu. Ako budemo imali 4.000 ili 5.000 novozaraženih dnevno, moramo računati s tim da će medicinski kapaciteti biti na njihovim granicama, da će biti smrtnih slučajeva u staračkim domovima, a političari izloženi masivnom pritisku. Ne možemo, u principu, sprečiti pojedinačne smrtne slučajeve, ali možemo da tok usporimo”, rekao je Alerberger dodajući da očekuje vrhunac kovid infekcije u decembru ili januaru.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More