Zabrana kretanja, maske na otvorenom: Korona se u regionu ne smiruje, države donose nove mere

(AP Photo)
234

Iako je broj novozaraženih danas nešto manji u odnosu na prethodne dane, što je posledica i manjeg broja testiranih tokom vikenda, epidemološka situacija u zemljama regiona se ne smiruje.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata registovano 828 novih slučajeva zaraze korona virusom i 15 preminulih pacijenata, a broj trenutno aktivnih slučajeva je 10.919.

Hrvatska se osim problema s brojem novozaraženih suočava s problemom nedostatka kadrova i bolničkih kapaciteta.

Hrvatsku javnost je potreslo pismo jedne doktorke iz bolnice Dubrava, koja tvrdi da u toj bolnici pacijenti nisu smešteni na adekvatan način, da nemaju hrane, pa ni terapiju.

Ministar zdravlja Vili Beroš poručio je da je u bolnicu Dubrava uputio inspekciju koja treba da utvrdi stvarno stanje.

Istovremeno se u zagrebačkoj Areni ubrzano radi na osposobljavanju tog prostora za prijem kovid pacijenta s lakšom do srednjom kliničkom slikom.

U Sloveniji je danas registrovano 1.116 pozitivnih na korona virus, što je trećina testiranih i ujedno najviše novozaražeih od ukupno testiranih u jednom danu do sada.

Premijer Slovenije Janez Janša saopštio je da će u utorak biti uvedena i zabrana kretanja između opština, koja će važiti na teritoriji čitave zemlje.

Zabrana, koja će biti na snazi tokom sedam dana, postepeno će biti ublažavana u onim regionima koji se budu najuspešnije borili s pandemijom korona virusa.

Janša je na Tviteru pozvao građane da svedu kontakte na minimum, kako bi restrikcije mogle da budu ukinute što je pre moguće.

Inače, u Sloveniji je već na snazi policijski čas, škole i fakulteti rade na daljinu, a zatvorene su i sve prodavnice, osim onih koje prodaju hranu.

U Bosni i Hercegovini, s Brčko distriktom, u poslednja 24 sata zabeležene su 703 novozarazene osobe i 18 preminulih pacijenata.

Samo u Brčko distrktu dve osobe su novozaražene i jedan preminuli pacijent.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 952 uzorka, od kojih je 383 pozitivno na korona virus.

Prijavljeno je 12 smrtnih slučajeva.

U Republici Srpskoj u poslednja 24 sata je registrovano 318 novozaraženih i pet smrtnih slučajeva.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Federaciji BiH su donete nove mere zaštite od širenja korona virusa za bolnice, ali i za građane koji će morati da nose maske i na otvoreno.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More