Poslednji podaci o epidemiološkoj situaciju u Srbiji, ponovo se otvaraju nekad zatvorene kovid bolnice

pixabay
84

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 6.503 osobe, 341 bila je pozitivna, dok je nažalost preminulo jedno lice. U bolnice je primljeno 107 osoba.

Epidemiolog Tiodorović o situaciji u Srbiji: U narednih 10 do 15 dana se očekuje skok zaražavanja

 

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 39 pacijenata.

Kako su istakli članovi Kriznog štaba, ali i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, narednih dana i nedelja se može očekivati i više od 1.000 novozaraženih u roku od 24 sata.

Ukoliko bi ova brojka stigla do 1.500 mogle bi da budu uvedene vanredne mere, pa čak i policijski čas. Lekari su danas obelodanili da se na lečenju u KBC “Dragiša Mišović” nalaze i deca.

Povećava se broj zaraženih i na lečenju,u Areni prvi pacijenti

BEOGRAD, 26. oktobra (Tanjug) – Povećava se broj zaraženih korona virusom, ali i broj pacijenata na bolničkom lečenju, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je privremena kovid bolnica u Areni primila prve pacijente.

On je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao novinarima da je Arena juče popodne primila prve kovid pacijente i da se trenutno tamo nalazi 15- ak bolesnika.

“Popunjenost kapaciteta kovid bolnica prešlo je 60 odsto tako da smo otvorili i Arenu”, rekao je Lončar i dodao da će pacijenti sa lakšom kliničkom slikom iz bolnica KBC “Dragiša Mišović”, VMC Karaburma, KBC Bežanijska kosa i Infektivne klinike biti prebačeni u Arenu.

Podseća da su u Areni razvedeni “neophodni gasovi”da mogu da se priključe i respiratori, te da će u “krajnjoj nuždi moći da se tretiraju i najteži pacijenti”.

Lončar je apelovao na sve građane da se na vreme jave u kovid ambulante, čim se jave prvi simptomi bolesti.

U pripremi su, kako je rekao, i kovid bonice u Batajnici i Kruševcu sa po 1000 mesta u kojima će raditi više od 1.000 zdravstvenih i nemedicinskih radnika.

“Spremamo se za najgori scenario, pratimo šta se dešava i u regionu i Evropi. Mislim da smo se više opustili nego što je trebalo. Srbija još uvek ima dobar rezultat ali sve može da se promeni ukoliko se ne budu poštovale mere. Apelujem na sve građane da se ne igramo mačke i miša sa merama, jer moramo da mislimo i na pacijente koji boluju i od drugih bolesti”, rekao je Lončar.

On je naveo da svaki pojedinac treba da vodi računa šta je najbolje za njegovo zdravlje i kako da se zaštiti od virusa korona.

Upitan da li se razmišlja o uvođenju novih mera on je rekao da nam je potreban balans između mera i funkcionisanja države.

“Ako hoćete da obezbedite lekove, plate za zaposlene, nove bolnice to ne može da se ostvari ako sve zatvorite. Nisu mere te koje će pobediti koronu, to je naša svest”, naveo je ministar.

On je naglasio da mere neće pomoći ukoliko građani ne shvate da je važno da ih se pridržavamo, jer tako štitimo sebe, ali i druge.

“Nije realno da smo toliko neodgovorni da treba neko da nas zatvori u kuću da bi mi shvatili šta treba da radimo. To je trebalo u jednom momentu kada nismo znali dovoljno o samom virusu”, zaključio je on.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More